Qui és?

La xef catalana Iolanda Bustos va néixer l’any 1976 a Palafrugell (Girona), filla  d’un pastor i una cuinera, sempre ha tingut un vincle bastant fort amb la naturalesa i el paisatge.

Quan tenia 4 anys els seus pares es van traslladar a Palau Sator (un poble del Baix Empordà). Allà la seva mare va obrir un restaurant en el que començaria a conèixer i apreciar els sabors que ens ofereix la naturalesa.

En l’època de l’adolescència va estudiar relacions publiques , anys més tard, l’amor per la cuina va fer que tornes al restaurant de la seva mare.

Recorregut

Desprès de cinc anys cuinant amb la seva mare, l’any 2009 va obrir el seu propi restaurant (La Caléndula, a la ciutat de Girona), més tard va traslladar el restaurant a Regencós. La Caléndula ofereix una cuina inspirada en el producte de la zona utilitzant herbes, flors, arrels i fruits silvestres que la pròpia xef recol·lecta i conrea diàriament. Per a ella la seva cuina és “naturalesa i la naturalesa és flora i fauna”, per això utilitza flors en els plats que “aporten matisos de sabor i fan que altres ingredients pugin de nivell gustatiu.

Iolanda ha creat una marca pròpia, lligada amb la botànica i amb les poblacions gironines. Coneix plantes i flors al detall, i les aplica als plats i les begudes que prepara.

Quan tenia el restaurant a Girona, a la porta hi col·locava testos amb flors, les que després feia servir per maridar i realçar plats. Ara, al Regencós, l’entrada del restaurant és un jardí espaiós, que més aviat s’ha convertit en rebost natural

xef-catalana

La xef catalana l’any 2005 va començar a presentar a la Televisió Gironina un programa de cuina Tots a la Cuina

L’any 2008 va publicar Cuina fresca i natural, el darrer any (2009) va publicar La millor cuina amb flors,  plantes i fruits silvestres. També l’any 20019 va obrir un restaurant a Girona (La Calèndula)

L’any 2010 va crear Beuflor (una marca que aposta per la recuperació de totes aquelles  begudes que antigament la gent és feia a casa seva amb herbes i flors.

Perquè agrada?

La xef catalana està molt compromesa amb el medi ambient i el paisatge, Iolanda ha aconseguit ser una xef original mantenint-se fidel als seus orígens. Encara que es va sentir “acomplexada” per no haver passat per una escola de gastronomia ni tenir experiència en les grans cases.

Durant anys la van dir “la noia que cuina amb flors”, però avui és reconeguda com una xef important dins de l’alta cuina, que per fi posa en valor el seu treball.