Les empreses Torrons i Mel Alemany i OliCastelló presenten l’‘OliMel’, l’alternativa natural al pa amb mantega i sucre elaborat amb amb oli d’oliva i mel a la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt

L’empresa familiar d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany presenta a la Fira del Torró d’Agramunt aquest cap de setmana un nou producte, amb el nom ‘OliMel’, que ha elaborat conjuntament amb l’empresa també familiar de Castelló de Farfanya, OliCastelló de Gabriel Alsina. Els laboratoris de I+D+I d’ambdues empreses, amb productes premiats internacionalment, han sumat esforços per fer possible la recuperació d’un berenar tradicional, el pa amb mantega i sucre, que substitueix el sucre per la mel, el dolç natural. Ambdues firmes es posicionen d’aquesta manera a favor del moviment ‘Realfooding’, que reivindica l’origen natural dels aliments evitant els processats. Substitueix el greix de la mantega pel de l’oli d’oliva i els carbohidrats del sucre pels de la mel. D’altra banda, l’OliMel amb cacau rememora un berenar tant típic com el pa amb oli i xocolata.

L’OliMel pot trobar-se amb diverses presentacions: com a untable amb tres versions, una amb oli d’oliva i mel i l’altra amb oli d’oliva, mel i cacau i una tercera amb gingebre; com a vinagreta amb oli d’oliva, vinagre de vi i comí i com a xarop amb oli, mel i suc de llimona, com a recuperació d’un antic remei casolà. Els visitants a la Fira del Torró podran degustar el nou producte a l’estand conjunt d’ambdues firmes, ubicat al pavelló del Torró i del Dolç.

EMPRESES DEL TERRITORI AMB PREMIS INTERNACIONALS

Torrons i Mel Alemany ha estat premiada recentment amb 9 estrelles als premis internacionals Great Taste Awards, considerats els Oscars de l’alimentació gourmet. L’empresa d’Os de Balaguer acumula 31 estrelles en els darrers sis anys en aquests premis.

Per la seva banda, l’empresa OliCastelló de Gabriel Alsina, de Castelló de Farfanya, també ha rebut nombrosos reconeixements internacionals pel seu oli. Entre ells, destaca la medalla d’or aconseguida al Concurs internacional Sol d’Oro de la Fira de l’Oli de Verona, on la firma de Castelló de Farfanya va ser seleccionada d’entre 300 productors d’oli gràcies al seu oli verge extra d’arbequina. Però la firma acumula un extens palmarès amb més de 70 reconeixements internacionals (EUA, Japó, Grècia) i nacionals.

ALEMANY, TORRONS I MEL AMB ESTRELLA

Alemany, que participa en els Great Taste Awards des de l’any 2014, acumula ja 31 estrelles en els darrers sis anys. Els Great Taste Awards se celebren des de fa 25 anys al Regne Unit i distingeixen amb una, dues o tres estrelles els productes alimentaris i begudes. En el tast, un jurat format per 500 experts (crítics gastronòmics, xefs, restauradors, productors, escriptors i periodistes) puntua a cegues els productes, tenint en compte el sabor, la combinació́ d’ingredients, la textura i l’olor, sense conèixer la marca o el packaging. Tots els productes premiats s’etiqueten amb el segell d’excel·lència Great Taste, que té validesa per a tres anys i està reconegut mundialment.

Great Taste 2019:

 • Agredolç amb mel de castanyer (2 estrelles)
 • Mel de romaní (2 estrelles)
 • Mel amb pètals de rosa (1 estrella)
 • Ametlles garrapinyades amb mel (1 estrella)
 • Massapà amb pell de taronja (1 estrella)
 • Torró crocant (1 estrella)
 • Crema d’ametlles amb sal (1 estrella)

Great Taste 2018:

 • Agredolç amb mel de taronger (2 estrelles)
 • Torró dur imperial (2 estrelles)
 • Ametlles xocolatades (2 estrelles)
 • Mel d’espígol (1 estrella)
 • Mel amb crema d’avellana (1 estrella, també premiada el 2014)

Great Taste 2017

 • Torró de crema torrada (3 estrelles)
 • Mel de taronger amb pell de taronja (2 estrelles)
 • Còctel apícola (2 estrelles)
 • Mel de farigola (1 estrella)

Great Taste 2016

 • Mel amb crema d’ametlles (1 estrella)
 • Mel de taronger amb pell de taronja (1 estrella)
 • Mel de castanyer (1 estrella)
 • Torró tou (1 estrella)
 • Torta Imperial (1 estrella)

Great Taste 2014

 • Mel amb crema d’avellana: (1 estrella)

ELS ORÍGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA

La història de Torrons i Mel Alemany que s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.

El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.

Paral·lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.

El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal·lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.

CLÀSSICS AMB EL TORRÓ I INNOVADORS AMB LA MEL

Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats de 150 i 300 grams, principalment.

Amb la mel però, són innovadors. Sota el concepte de “mel amb valor afegit”, ofereixen les noves varietats de mel, la línia Gourmet i la línia Salut. En la línia Salut, trobem la mel amb gelea reial, pròpolis o polen.

L’ACTIVITAT EMPRESARIAL D’ALEMANY

Torrons i Mel Alemany, ubicada a Os de Balaguer, produeix 50 tones de torró, de les quals un 85% es venen a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 10% a altres països, com és el cas d’Anglaterra. Alemany però, està apostant fortament per la mel. De les 550 tones de mel que envasa, un 80% es consumeix a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 15% va destinada a l’exportació.

Els productes Alemany es poden comprar als supermercats Plusfresc, Condis, BonPreu, Casa Ametller, El Corte Inglés, Sorli Discau i Caprabo, entre altres, a més d’agro-botigues, establiments turístics i comerç tradicional o gourmet.