Avui toca parlar de Susana Aragón, una xef de referència del Baix Llobregat. Igualadina d’origen però pratenca de sota-arrell, Aragón alça la cuina i els productes de proximitat del Prat de Llobregat gràcies a la seva aposta per aquest territori.
Amb l’evolució de l’home i el món, les dones estan cuinant un canvi; el de la gastronomia. Cada vegada, són més les que prenen la paella pel mànec, com és el cas de la xef Zhou Mengxin, de Somiatruites, que va esdevenir Cuiner de l’Any 2019, la primera dona en la història que rep aquest guardó al mateix nivell que els homes. Tot i que, encara queda camí per recorre, ara comença la revolució.
Susana Aragón, una xef de referència
En el 2002 va inaugurar l’Ona Nuit, un racó del Prat que obre la porta a la restauració més excisita. Aleshores, Aragó era molt jove, tenia molta energia i ganes d’emprendre projectes per obrir-se camí.
La xef igualadina es va adonar de la gran riquesa de l’entorn agrícola on vivia, el Prat. I va voler expressar-ho sobre la taula. Per tant, ferma amb el seu projecte, ben acompanyada amb els qui va començar, es van sumar al moviment Slow Food. Gràcies a ell, els va ajudar per donar forma sòlida a la proposta que volien tirar endavant.
Dins la seva formació, destaca el curs de cuina i el d’especialització a l’Escola d’Hostaleria Hofmann de Barcelona. L’Ona Nuit va ser una gran aposta local que va servir d’aparador del Baix Llobregat per exaltar els excel·lents productes de la comarca. De tal manera que, el restaurant esdevenia un referent que va canviar el punt de vista de la ciutat.
Cuina de proximitat
Els productes i els productors locals, la temporalitat, les bones bases, la sostenibilitat, la ‘cuina lenta’, tot sempre han estat també la seva font d’inspiració. Com el Pota Blava, icona del municipi i ingredient que es va imposar a la gran final d’El Plat Favorit dels Catalans 2017.
Un dia, l’Ajuntament del Prat de Llobregat els ofereix la possibilitat d’agafar el restaurant Cèntric GastroBar. Era un projecte major, ja que el local era més gran, però una gran oportunitat per visibilitzar la feina de l’equip de l’Ona Nuit.
Aragón amb una mirada social
Les apostes d’Aragón tenen un rerefons social. Estan inscrits a ‘Restaurantes Sostenibles’, un moviment cooperatiu sense ànim de lucre que reuneix establiments, entitats, professionals del sector gastronòmic i que volen gestionar els recursos de manera sostenible. Per exemple, l’equip d’Aragón és l’únic de la ciutat que té instal·lat el propi compostador, un pati amb espai per reciclar. També, al Cèntric han eliminat les canyes de plàstic i packaging.
En tasques més humanes, porten una dècada formant a joves en risc d’exclusió social. De fet, tenen treballadors contractats i amb històries molt conmovedores que els hi han donat una oportunitat. Així difonen valors socials i trenquen estereotips de la manera que millor saben fer, la cuina.