És la soja el llegum de moda?

Els orígens de la soja els trobem al sud-est asiàtic. Hi ha restes documentades de l’existència d’aquesta lleguminosa des de fa més de 5000 anys. La soja als nostres mercats és cada cop més present en forma de germinats, begudes de soja i com a component de sucs i de iogurts.

La beguda de soja no conté lactosa i, per tant, pot ser una bona alternativa per a aquelles persones que tenen intolerància a aquest component. Aquesta beguda també destaca per l’alt contingut en proteïnes, vitamines del grup B12, a la vegada que aporta menys quantitat en sodi i menys calories.
Com a derivats de la soja, també trobem d’altres productes coneguts, com la farina, l’oli, la lecitina o el tofu.

Aturant-nos en la lecitina de soja, el consum d’aquest producte, que es pot trobar en herboristeries, pot ajudar a abaixar els índexs de colesterol, a la vegada que accelera el metabolisme dels greixos.

D’entre els components de la soja destaquen les proteïnes d’alta qualitat, amb un índex comparable al de les carns vermelles, fet pel qual persones que segueixen una dieta vegana (només a base de vegetals) tenen en la soja la seva principal Font de proteïnes.
També cal mencionar l’aportació de fibra, que contribueix a regular el trànsit intestinal i a reduir els nivells de colesterol. La soja és també rica en greixos beneficiosos per a la salut, amb característiques similars a la que ens aporta el peix blau. Els minerals i les vitamines són d’una qualitat comparable a la resta de llegums conegudes. En destaca el calci, el ferro, el magnesi, el potassi i el fòsfor.

La soja, una lleguminosa

La soja, una lleguminosa


ALTRES BENEFICIS DE LA SOJA:

En estudis epidemiològics s’ha pogut observar una reducció en la incidència de certs tipus de càncer en la població que consumeix regularment aquesta oleaginosa, en concret, existeix una menor incidència de càncer de mama (així com de la mortalitat associada a aquesta patologia) i càncer de pròstata. Es considera també que la soia exerceix una funció preventiva contra el càncer de còlon, a causa de la seva riquesa en fibra i la seva escassa aportació de greixos saturats.

Les recerques realitzades sobre aquest tema també han pogut comprovar una millora de la salut òssia, apreciant-se una disminució de la pèrdua òssia de la columna vertebral en dones menopàusiques. A més, la incorporació de soia a la dieta habitual d’aquestes dones va contribuir a reduir els símptomes de la menopausa, especialment els fogots.

INCONVENIENTS D’UNA DIETA AMB EXCÉS DE SOJA:

Com qualsevol llegum, la ingesta excessiva de soia produeix distensió abdominal i flatulència. Quant a la utilització d’extractes de soja, com a complement, s’ha de seguir sempre el criteri medico. Així, cal anar amb compte amb una dieta que contingui excés de soia.

Per exemple, si es tracta d’una dieta vegetariana estricta poden aparèixer deficiències d’alguns micronutrients que caldrà vigilar, ja que l’absorció de ferro, calci i altres minerals és inferior en els aliments d’origen vegetal (dieta vegetariana) respecte als d’origen animal.

Mentrestant, quan es refereix a la conveniència o no del consum de llet de soja en bebès o nens, és convenient només emprar-la en nens quan existeixi una al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca i sempre prèvia consulta amb el pediatre. En els bebès no ha d’usar-se llet de soia sinó llets maternitzades o adaptades a les seves necessitats específiques com són les llets d’inici, de continuació o de creixement segons l’edat de nen.