sardines-escabetx

 

Un aperitiu d´escàndol

 

Ingredients per a la recepta

  • un quilo de sardines
  • oli d’oliva verge extra Fruit-i-Med
  • vinagre de cava de Fruit-i-Med
  • 2 cullerades de vi blanc sec
  • farina blanca de blat
  • 2-3 fulles de llorer mitjanes
  • 4-5 grans de pebre negre
  • 1 branqueta de farigola (optatiu)
  • pebre vermell dolç (una cullerada de cafè amb llet)
  • 3 grans d’all
  • aigua (optatiu).

 

Elaboració de la recepta

  1. Es treuen els caps i budells de les sardines, es renten i s’escorren. Es salen i s’enfarinen.
  2. En una paella antiadherent, es tira ¼ de litre d’oli i es fregeixen les sardines a foc mitjà. Una vegada fregides, es reserven.
  3. En l’oli de fregir les sardines, (esperarem que l’oli es refredi una mica, perquè no esquitxi amb el vinagre), es tira un got dels de tallat de vinagre, una mica més d’oli, el vi, el llorer, la farigola, el pebre en gra i els alls amb un tall en cada dent. Quan comenci a bullir tot, es tiren les sardines i es deixen fer xup, xup, uns 5 minuts a foc baix.
  4. A última hora s’afegeix el pebre vermell (perquè no es cremi i no amargui) i seguidament s’apaga el foc, es deixa tot a la paella fins que quedi temperat, (si és vitroceràmica, retirar la paella del foc).
  5. Un cop temperat es passa a un recipient de fang, ceràmica o vidre fins que es refredi del tot i un cop fred es pot passar a la nevera (a l’hivern si es vol, es pot deixar a temperatura ambient).
  6. Abans de consumir-les, deixar-les reposar 24 hores.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Merlot i Cabernet Sauvignon Roure 2013 de Vinya Janine, un vi de bona intensitat de color, amb reflexos violacis, que ens descobreixen la seva joventut. Aromes de fruites vermelles una mica ja evolucionats, s’intueix el toc de fusta. En boca es marca el taní del roure, potent, ja que procedeix de fusta nova, integrat en fruites vermelles i negres molt madures (casís, pruna,). Postgust elegant amb bona intensitat.

merlot-vinya-janine

Recepta extreta de: http://cocina.facilisimo.com/sardinas-en-escabeche-con-vinagre-de-cava_1926867.html