Tonyina en escabetx de vinagre de poma

Tonyina en escabetx de vinagre de poma

Un plat molt versàtil

Avui farem tonyina en escabetx de vinagre de poma d’Arantast! Un plat molt versàtil que maridarem amb una sidra d’Arantast! Bon profit!

 

Ingredients per a la recepta (4 racions)

  • 2 filets de tonyina d’un gruix d’uns 2 cm, totalment uns 250 g
  • 150 g de vinagre de poma d’Arantast
  • Aigua per escaldar la tonyina
  • 100 g d’oli d’oliva verge extra
  • 4 alls pelats
  • 1 ceba (uns 250 g) tallada a tires fines
  • 4 fulles de llorer
  • Sal
  • 2 pastanagues pelades i tallades a rodanxes
  • Pebre en gra
  • 150 g de vi blanc sec
  • 60 g d’aigua mineral

 

Elaboració de la recepta

  1. Posem una cassola amb aigua a escalfar. Quan comenci a bullir, deixem caure les rodanxes de tonyina per escaldar. Les mantenim submergides en l’aigua bullint durant un minut i les traiem. Deixem escórrer i disposem en una cassola de fang a ser possible. Reservem.
  2. Col·loquem els alls sobre el banc de la cuina o sobre una taula de tallar i disposem d’un ganivet de verdures sobre ells deixant l’all sota el tros del full de el ganivet més proper a mànec. Amb la part inferior del nostre palmell de la mà, donarem un cop sobre el costat superior del ganivet, de manera que els alls quedaran «aixafats». Si no, sempre podem donar-los un cop al morter, sense més.
  3. Posem l’oli en una paella i ofeguem la ceba i els alls a foc lent, amb una mica de sal. Quan estigui tou, afegim la pastanaga, el pebre en gra i el llorer.
  4. Quan la pastanaga comença a estovar, apartem de foc i ruixem sobre la tonyina a la cassola. Afegim el vinagre, el vi i l’aigua i mantenim 30 minuts coent tot junt a foc lent. Deixem refredar i després reposar a la nevera fins al consum. Podem mantenir-lo fins una setmana sense problemes a la nevera.

 

Maridatge

Podem acompanyar amb una sidra d’Arantast, sense transvasament de varietats de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça. Fermentada en barrica de castanyer. La sidra amb més personalitat, molt transparent, on s’expressen bé els llevats salvatges. L’oferim en ampolles de 750 ml.

Sidra Arantast

Sidra Arantast

Font: El Tercer Brazo