Fer la compra pot convertir-se en un acte amb valor afegit quan ho fas en punts de venda de proximitat. Escollir aquestes botigues significa ajudar al comerç local, participar en una acció per afavorir el medi ambient i a més, repercuteix positivament en la teva salut ja que el producte és ecològic, i de bona  qualitat per ser de temporada.

La venda de proximitat pot tenir un o cap intermediari

Els productes que trobem en botigues de producte de proximitat a Catalunya són procedents de la terra, la ramaderia o bé, resultat d’un procés d’elaboració o de transformació. Tal com es feia temps enrere, en aquest tipus de comerç  és el propi agricultor o ramader qui ven el producte de forma directa al consumidor, en aquest cas s’anomena venda directa. Ara bé també existeix la possibilitat que actuï un intermediari, llavors es tracta d’una venda en circuit curt.

 

Com podem confirmar que és un punt de venda de proximitat?

Els establiments que vénen productes agroalimentaris de proximitat, si ho han sol·licitat tindran una acreditació atorgada pel Govern de Catalunya garantint la venda de proximitat. Aquesta acreditació la regula el Decret 24/2013, de 8 de gener.

Per sol·licitar l’adhesió  com establiment de venda de proximitat s’ha de comunicar mitjançant la declaració única agrària (DUN). És una gestió gratuïta i compatible amb el segell CCPAE.

 

Comprar producte km0 significa que ha estat produït el més a prop possible

Els productes de proximitat, com la paraula indica, són productes que es produeixen en l’entorn del consumidor.  No obstant, no s’ha definit quina és la distància per categoritzar-lo com producte Km0. Hi ha qui parla de 100km de distancia, d’altres de 200km. En definitiva, la qüestió és prioritzar en el moment de la compra, aquell producte conreat o elaborat el més a prop possible de la meva ubicació.

D’aquesta manera ajudarem a reforçar l’economia local, menjarem productes frescos ja que hauran de ser de temporada i actuarem d’una forma sostenible ja que no és tan necessari invertir en desplaçaments del producte doncs ja el tenim a la nostra comarca o província.