Blancs o verds, de Gavà o del Maresme, arriba a Catalunya durant la primavera l’espàrrec de proximitat.
L’espàrrec verd
A Catalunya el podem trobar des dels Pre-pirineus fins la costa. Encara que hi ha conreus d’espàrrecs, també n’existeixen al igual que els bolets de silvestres. Pel que fa al seu conreu és una hortalissa lenta de madurar ja que es planta fins la seva collita passen 3 anys.
L’espàrrec verd és una excel·lent hortalissa recomanada en dietes d’aprimament. Idònia a la planxa, en cremes, sopes, guisats, remenats etc.
Des del Gourmet català us proposem una recepta per degustar aquest l’espàrrec verd.
Creps de farina de cigrons amb espàrrecs verds i romesco
L’espàrrec blanc, l’espàrrec de Gavà
Ara si que ens hem de treure el barret, doncs l’espàrrec de proximitat estrella és sense dubte l’espàrrec blanc de Gavà. Li dediquem grans receptes culinàries, celebracions que duren dies i hi assisteix milers de persones, però sobretot cal ressaltar que els pagesos aconsegueixen un espàrrec exquisit.
És un espàrrec allargat de color blanc, de mida mitjana ja que n´hi ha de més grans. El seu sabor és una mica amarg al paladar donades les característiques de sòl del Baix Llobregat i el clima calorós de l’estiu.
Aquesta hortalissa és blanca perquè està soterrada i en cap moment li toca el sol. De fet, el moment en que segueix creixent i està a punt de sortir fora de terra, és el moment de collir-los.
Sense dubte si busques espàrrecs de proximitat i frescos, els trobaràs durant la Fira d’Espàrrecs de Gavà. Aquesta fira es celebra des del 1.932 però aquest any malauradament no es podrà organitzar ja que s’havia de s’havia de realitzar a finals d’aquest mes. Ara bé, si que en trobaràs a la teva fruiteria i supermercat.
De l’hort a la cuina
Per cuinar els espàrrecs recorda primer netejar-los bé ja que com us hem explicat creixen sota terra i poden tenir una mica de sorra. A més, per assegurar-nos caldrà pelar-los de dalt a baix.
I per cuinar-los podrem fer-ho, bullits, al forn, fregits o a la llauna