Una autèntica meravella plena de color i sabor
Ingredients per a la recepta
Per al xai:
- 2 espatlles de xai de llet de Pla d’Abella
- 2 pastanagues
- 2 cabeces d’alls
- 2 cebes de Figueres
- 1 branca d’api
- 1 porro
- 50 g de mantega
- sal
- herbes de Provença
- pebre negre
- 1 copa de brandi
- 1 copa de vi de porto
- 2 copes de vi negre
- aigua
- 1 cullerada de Maizena
Per a la polenta:
- 200 g de polenta instantània
- 100 g de nata líquida i 500 ml de llet
- 25 g de mantega
- 1 branca de romaní
- pebre i sal
- 16 espàrrecs verds
- 4 talls de mozzarella fumada
Per a la melmelada de grosella:
- 200 g de groselles
- 60 g de sucre
- 1 branqueta de farigola
- 1 cullerada d’aigua
- vinagre de Mòdena
Elaboració de la recepta
- Per al xai: en una safata disposeu les verdures tallades a trossos petits. Poseu-hi al damunt el xai salpebrat i amb herbes, uns dauets de mantega, i coeu-ho al forn 10 min a 225 ºC. Tot seguit, coeu-ho 10 min més a 140 ºC. Abans que estigui cuit, afegiu-hi els licors i reduïu-ho.
- Per a la salsa: desosseu les espatlles i ajunteu els ossos amb les verdures i una llossada d’aigua. Reduïu-ho 15-20 min. Coleu-ho i lligueu la salsa amb Maizena i mantega. Reserveu-ho.
- Per a la polenta: infusioneu llet, nata, mantega i herbes amb sal i pebre. Coleu-ho i incorporeu-hi la polenta remenant-ho. Aboqueu-ho en un motlle quadrat i deixeu-ho refredar. Coeu les puntes d’espàrrec al dente. Talleu la polenta i marqueu cada tros en una paella amb mantega. A sobre poseu-hi espàrrecs i mozzarella i gratineu-ho.
- Per a la melmelada: caramel·litzeu sucre i aigua. Afegiu-hi el vinagre i reduïu-ho. Afegiu-hi les groselles i coeu-ho 12 min amb farigola. Salseu xai i pastís. Acabeu-ho amb melmelada i groselles (o cireres) fresques.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un Josep Foraster Trepat del Celler Mas Foraster, un vi color robí i ribet violaci, amb intens aroma a fruites del bosc, pebre blanc i lleuger fons amb notes de fruits secs. També hi trobem un conjunt de notes balsàmiques i minerals. En boca ens sorprèn per la seva delicadesa, elegància i amplitud. El vi se’ns mostra molt expressiu,amb gran pes de fruita, mineral i molt persistent.
Recepta extreta de: http://www.cuina.cat/receptes/xai-de-llet-amb-polenta-i-groselles_20362_117.html