recepta-gourmet-xai-llet-polenta-groselles

Una autèntica meravella plena de color i sabor

 

Ingredients per a la recepta

Per al xai:

  • 2 espatlles de xai de llet de Pla d’Abella
  • 2 pastanagues
  • 2 cabeces d’alls
  • 2 cebes de Figueres
  • 1 branca d’api
  • 1 porro
  • 50 g de mantega
  • sal
  • herbes de Provença
  • pebre negre
  • 1 copa de brandi
  • 1 copa de vi de porto
  • 2 copes de vi negre
  • aigua
  • 1 cullerada de Maizena

 

Per a la polenta:

  • 200 g de polenta instantània
  • 100 g de nata líquida i 500 ml de llet
  • 25 g de mantega
  • 1 branca de romaní
  • pebre i sal
  • 16 espàrrecs verds
  • 4 talls de mozzarella fumada

 

Per a la melmelada de grosella:

  • 200 g de groselles
  • 60 g de sucre
  • 1 branqueta de farigola
  • 1 cullerada d’aigua
  • vinagre de Mòdena

 

Elaboració de la recepta

  1. Per al xai: en una safata disposeu les verdures tallades a trossos petits. Poseu-hi al damunt el xai salpebrat i amb herbes, uns dauets de mantega, i coeu-ho al forn 10 min a 225 ºC. Tot seguit, coeu-ho 10 min més a 140 ºC. Abans que estigui cuit, afegiu-hi els licors i reduïu-ho.
  2. Per a la salsa: desosseu les espatlles i ajunteu els ossos amb les verdures i una llossada d’aigua. Reduïu-ho 15-20 min. Coleu-ho i lligueu la salsa amb Maizena i mantega. Reserveu-ho.
  3. Per a la polenta: infusioneu llet, nata, mantega i herbes amb sal i pebre. Coleu-ho i incorporeu-hi la polenta remenant-ho. Aboqueu-ho en un motlle quadrat i deixeu-ho refredar. Coeu les puntes d’espàrrec al dente. Talleu la polenta i marqueu cada tros en una paella amb mantega. A sobre poseu-hi espàrrecs i mozzarella i gratineu-ho.
  4. Per a la melmelada: caramel·litzeu sucre i aigua. Afegiu-hi el vinagre i reduïu-ho. Afegiu-hi les groselles i coeu-ho 12 min amb farigola. Salseu xai i pastís. Acabeu-ho amb melmelada i groselles (o cireres) fresques.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Josep Foraster Trepat del Celler Mas Foraster, un vi color robí i ribet violaciamb intens aroma a fruites del bosc, pebre blanc i lleuger fons amb notes de fruits secs. També hi trobem un conjunt de notes balsàmiques i minerals. En boca ens sorprèn per la seva delicadesa, elegància i amplitud. El vi se’ns mostra molt expressiu,amb gran pes de fruita, mineral i molt persistent.

josep-foraster-trepat

Recepta extreta de: http://www.cuina.cat/receptes/xai-de-llet-amb-polenta-i-groselles_20362_117.html