Un pastís de pel·lícula
Ingredients per a la recepta (pastís d´uns 23 cm de diàmetre)
- 250 g de farina
- 150 g d’ametlla mòlta
- 110 g de mantega freda
- mitja culleradeta de sal
- 100 ml d’aigua gelada
- 1 kg de cireres
- ratlladura d’una llimona
- suc de mitja llimona
- 1 cullerada de licor d’ametlla tipus Amaretto (opcional)
- 60 g de sucre
- 8 g (una cullerada) de midó de blat de moro
- 1 ou
Elaboració de la recepta
- Perquè li massa quedi cruixent al enfornar, és important que estigui sempre relativament freda (perquè no es fongui la mantega). Així que barrejar l’ametlla mòlta, la farina i la sal en un bol i afegir després la mantega, acabada de sortir de la nevera i tallada en cubs petits. Esmollar amb les mans o en un triturador, prement unes quantes vegades un parell de segons perquè la massa no s’escalfi.
- Quan haguem obtingut unes molles fines, afegir l’aigua gelada a poc a poc. Potser no ens calgui afegir tot el líquid, només el necessari perquè la massa es cohesioni sense tornar-enganxosa. Formar una bola i embolicar-la en film plàstic. Ficar-la a la nevera fins al dia següent.
- Per fer el farcit, rentar i desossar les cireres. Posar-los amb un cassó juntament amb el sucre, la ratlladura de llimona i el licor. Escalfar a foc mitjà durant 10 minuts fins que s’estovin i deixin anar suc. Reservar la fruita i colar el líquid resultant.
- A part, diluir el midó o Maizena amb el suc de llimona i abocar en el mateix cassó juntament amb el líquid de les cireres. Escalfar fins al punt d’ebullició, remenant mentre espessa. Barrejar amb la fruita reservada i deixar refredar a la nevera fins al dia següent.
- Dividir la massa freda en dues parts, una una mica més gran que l’altra. Guardar la més petita a la nevera i estirar la major entre dos papers de forn amb l’ajuda d’un corró. Cal un gruix d’uns 5 mm.
- Greixar el motlle escollit amb una mica de mantega. Col · locar la massa estirada sobre el motlle, ajustant-la al fons i sobresortint per les vores. Abocar sobre el farcit de cireres i ficar a la nevera perquè no s’escalfi.
- Encendre el forn a 180 graus, calor amunt i avall.
- Estirar la part de massa que quedava i cobrir amb ella el pastís, estrenyent les seves vores juntament amb els de la massa inferior, segellant el farciment. Pinzellar amb ou batut i escampar-hi sucre.
- Introduir a la part mitjana-baixa del forn i coure el pastís durant 30 minuts o fins que estigui daurada. Treure i deixar refredar diverses hores abans de tallar-la.
Maridatge
Podeu acompanyar aquestes postres amb un Sweet Cava Reserva Dolç de Postres de Jaume Giró i Giró, un cava amb bon despreniment de finíssimes bombolles, és mot pàl·lid i és de color verdós amb tocs de groc. Al olorar-lo capten notes florals i de fruites tropicals com la pinya. Ja té alguna nota de l’autòlisi dels llevats. En boca és cremós i molt dolç, amb cos, i amb una certa acidesa que equilibra la seva dolçor. La llarga criança li aporta persistència en boca i melositat final.
Recepta extreta de: https://elcomidista.elpais.com/elcomidista/2015/07/09/receta/1436436645_366555.html