recepta-gourmet-galtes-de-porc-al-vi-negre-amb-pressec

Un plat ben potent i gustós

 

Ingredients per a la recepta

  • 2kg de galtes de porc de Porc de Palou
  • 3 cebes
  • Un porro
  • 5 pastanagues
  • 1kg de Préssecs d’Ordal de la Família Esteve Ràfols
  • 1 ampolla de vi Mudèfer de Vins La Botera
  • 3 grans d’all
  • Pebre negre
  • Nou moscada
  • Orenga
  • Llorer
  • Aigua o brou de carn (el necessari per cobrir)
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

 

Elaboració de la recepta

  1. Les galtes de porc solen venir bastant netes de greixos, però les repassarem per si de cas.
  2. En tractar-se de galtes de porc, no cal, però si es vol podem posar a macerar les galtes amb el vi negre i les espècies una o dues hores abans de l’elaboració.
  3. Rentem bé les verdures i les trossegem en mirepoix gran (quadrats grans), en aquest cas no importa la mida perquè després les anem a triturar. Rebutgem la part verda del porro.
  4. Si hem macerat una mica les galtes les escorrerem bé, guardant el vi amb espècies de la maceració.
  5. Les passarem lleugerament per farina, encara que això tampoc és imprescindible ja que són de porc, i les daurarem en oli d’oliva verge extra en una cassola prou gran perquè entrin la carn i les verdures, amb això aconseguirem segellar i que no perdin suc a la cocció.
  6. Retirem les galtes un cop daurades i en la mateixa cassola amb el suc que hagi deixat anar la carn afegim l’all, deixem que agafi color i abans que dauri afegim les verdures, remenem, salem i ofeguem.
  7. Quan estiguin una mica fetes afegirem el vi de la maceració, pujarem el foc i deixarem que redueixi una mica.
  8. Quan el vi hagi reduït, incorporem les galtes, alguns dels préssecs (reservem la resta per decorar) i únicament el brou de carn o aigua necessari per cobrir.
  9. Si utilitzem olla express n’hi haurà prou amb 15-20 minuts (mirar les instruccions de l’olla per a carns guisades). Si fem servir olla tradicional, deixarem coure tapades a foc mitjà durant 45 minuts, removent de tant en tant perquè es cuini tot per igual. Si veiem que els préssecs s’estoven passats 30 minuts els retirem. Passat aquest temps provarem si estan toves, si no és així la deixarem 10 minuts més.
  10. Quan estiguin toves, retirem la carn i els préssecs de la cassola i reservem.
  11. Passarem la salsa per la batedora o pel xinès (segons gustos) retirant prèviament el llorer.
  12. Posarem de nou al foc la salsa amb les galtes (sense els préssecs), deixarem reduir i lligar uns 10 minuts i llest per servir.
  13. Per emplatar, col·loquem una o dues galtes al centre (segons mida i resta del menú).
  14. Naparem amb la salsa espesseta, però sense passar-nos, posarem una mica més de salsa en un costat del plat, pintant. Per a qui vulgui més salsa posarem a taula una salsera amb la que sobri.
  15. El toc final el donen els préssecs, agafarem mig préssec (ja sigui cuit, si ha quedat sencer, o un dels que reservem) i el tallarem al llarg però sense arribar al final, en forma de ventall, el posarem al lateral del plat al costat de la carn i aixafarem una mica perquè el ventall s’obri.
  16. Empolvorem de julivert picat o orenga i… a dinar!

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Mudèfer de Vins La Botera, un vi mostra una superfície brillant i nítida d’un color vermell robí i aroma intens.

 

mudefer-botera

 

Recepta extreta de: http://alocadosenlacocina.blogspot.com/2012/06/carrilleras-de-cerdo-iberico-al-vino.html