recepta-gourmet-coc-mel

Per als més llépols de la casa

 

Ingredients per a la recepta

Per a la pasta:

  • uns 550 grams de farina blanca
  • dues tasses d’aigua
  • una tassa d’oli d’oliva verge extra Gerpifi de Mel i Oli Piñol
  • una cullerada de saliandra (llavor de cibulet en fatarellut)
  • una cullerada de matafaluga
  • uns 10 grams de llevat premsat (o 3 de llevat liofilitzat, però el Royal no val!!!)

 

Per a la pasteta (llavors us ho explico):

 

Elaboració de la recepta

  1. En un cassó es fica l’aigua amb la saliandra i la matafaluga i es posa a bullir entre cinc i deu minuts.
  2. A part, en un ribell es posa l’oli.
  3. Sense deixar-la refredar, es tira l’aigua bullint a l’oli a través d’un colador. Això es diu escaldar l’oli.
  4. Amb unes barnilles es bat la barreja fins que quedi mesclat.
  5. Ara s’hi va afegint la farina de poc en poc, juntament amb el llevat.
  6. Quan vegeu que la pasta es desenganxa del ribell i que es pot pastar amb les mans (no us ha de quedar farina o n’ha de quedar ben poqueta), es passa la pasta a sobre del marbre i es treballa com qui fa pa.
  7. Ara s’ha de deixar fer bona, que en fatarellut vol dir que ha de fermentar. En un lloc càlid, sec i sense corrents d’aire n’hauríeu de tenir prou amb mitja hora o tres quarts.
  8. S’ha d’aplanar la pasta amb el corró fins deixar-la d’uns dos o tres mil·límetres de gruix i llavors s’ha de posar als motlles. En principi no cal enfarinar-los ni posar-hi paper de forn, però mai hi està de més.
  9. Es retalla la pasta sobrant, es punxa amb una forquilla i es posen les llaunes al forn ja pre-escalfar a uns 175 graus amb el ventilador durant deu minutets. La cosa és endurir una mica la pasta, no coure-la del tot.
  10. Mentre es cou la pasta, anem per la pasteta. En una aïna es barregen el mig litre d’oli i els 300 grams de farina.
  11. Una de les maneres de fer el cóc és tirar la pasteta a les llaunes i mentre es cou anar-hi afegint la mel com qui emborratxa un cóc ràpid, però aquí us explico la manera més fàcil i còmoda de fer-lo.
  12. A la barreja de farina i oli s’hi tira la mel, que si no és prou líquida es pot escalfar al bany Maria o al microones, i es bat ben batut per lligar-ho tot.
  13. Quan traiem les llaunes del forn es tira la pasteta per sobre de la pasta. Es tornen les llaunes al forn i es deixen coure a la mateixa temperatura una mitja hora o fins que els cócs estiguin rossos per damunt i punxant la pasteta amb un ganivet, este surti sec.

 

Maridatge

Podeu acompanyar amb un cafè Blend Ecològic de Cafès Gener.

cafes-gener-tassa

Recepta extreta de: https://sopancrosta.wordpress.com/2013/04/02/coc-en-mel-voleu-un-nom-mes-descriptiu/
Imatge extreta de: http://forncalportal.com/productes/cocs/#