recepta-filet-vedella-eco-ceba-salsa-oporto

Un plat que encandila

 

Ingredients per a la recepta (4 persones)

  • 600-700 grams de filet de vedella ecològica del Pedraforca
  • 3 cebes mitjanes tallades en làmines fines
  • 3 dents d’all
  • 1/2 got d’Oporto
  • 1 got de caldo de pollastre
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre negre
  • All i julivert (en espècie)
  • Fulles de julivert
  • 10 ametlles

 

Elaboració de la recepta

  1. Si tenim el filet sencer comencem tallant-lo aproximadament d’un dit de gruix (jo vaig fer-ho així perquè no sortís ni massa gruixut ni massa finet, però això al vostre gust), salpebrant-lo i posant-hi una mica d’all i julivert en espècie.
  2. Tot seguit posem una cassola al foc amb un bon raig d’oli d’oliva i l’escalfem. Quan estigui calent hi posem la carn i la daurem per les dos cares a foc mitjà. Quan estigui daurada la retirem del foc i la reservem en un plat fondo (sense l’oli).
  3. Ara posem l’Oporto a la cassola, juntament amb l’oli que hi hem deixat, i hi anem passant una cullera de fusta pels laterals per tal de desenganxar les restes que hagin pogut quedar mentre s’ha anat fent la carn. Deixem que el vi es redueixi, que s’evapori bé l’alcohol, i després retirem aquesta salsa del foc i l’utilitzem per ruixar bé la carn que hem reservat.
  4. Seguim posant un rajolí d’oli d’oliva a la cassola i hi sofregim dos alls sencers durant 1 minut. A continuació hi afegim les cebes tallades en juliana i les anem fent a foc mitjà, de manera que es vagin ofegant i durant aproximadament 10 minuts. Mentrestant, i a part, posem a escalfar el caldo de pollastre, ja que aviat l’haurem d’utilitzar.
  5. Passats els 10 minuts posem a la cassola i ben repartida la carn amb la seva salsa i també el caldo calent i deixem que es faci tot junt durant una mitja horeta (sempre a foc mitjà).
  6. Ara anem per preparar la picada final, que fem picant en un morter les 10 ametlles, les fulles de julivert i un gra d’all.
  7. Per anar acabant i quan hagin passat els 30 minuts, rectifiquem de sal, si cal, la carn, hi afegim la picada i deixem que es faci tot junt durant 5 minuts més. Retirem la cassola del foc i ja ho podem servir.

 

Maridatge

Podeu acompanyar amb un vi Puresa Samsó 2013 del Celler Cooperatiu Gandesa, un vi de color roig-violaci molt intens. Notes balsàmiques, mentolats. Mineralitat i espècies. Fruites de bosc i herbes mediterrànies. Entrada potent i fresca, destaquen tocs minerals i especiats. Post-gust llarg i suau.

puresa-samso-2013

Recepta extreta de: http://usenllepareuelsdits.blogspot.com/2013/04/filet-de-vedella-amb-ceba-i-salsa-al.html