patates-olot-farcides

Senzilla i exquisida

Recepta que podeu trobar a la carta del Restaurant Can Tomàs.

 

Ingredients per a la recepta

  • 1 kg. patates blanques d’Olot
  • 2 cebes
  • molla de pa
  • un raig de llet
  • 3 tomàquets
  • carn picada (vedella/porc)
  • 1 got de vi ranci
  • un polsim de nou moscada
  • pebre negre
  • 3 clares d’ou
  • 1 rameta de romaní
  • oli d’oliva
  • oli de gira-sol per fregir
  • aigua
  • sal

 

Elaboració de la recepta

  1. Comencem per preparar tots els ingredients. Ratllem els tomàquets madurs.
  2. Ara, utilitzarem la molla de pa de dues llesques de pa de pagès gran…i les remullarem amb un raig de llet. Ho barregem bé fins fer una pasta.
  3. Ara barregem la carn picada amb aquesta pasta…ho podeu salar i empebrar ara o després. Ho reservem.
  4. En una cassola amb un raig d’oli d’oliva… hi posarem una rameta de romaní fresc. De seguida es fregirà. Ho retirem. Ja tindrem l’oli aromatitzat. En aquest mateix oli farem el sofregit. Hi posarem la ceba trinxada i la deixarem coure 12-15 minuts.
  5. Quan agafi coloret la ceba, incorporarem el tomàquet ratllat. Seguidament, la carn…i ho remenem tot plegat. Ho empebrem una mica… ho salem també… i hi tirem un polsim de nou moscada. No massa ja que aromatitza molt. Remeneu-ho durant uns minuts…que es faci la carn.
  6. Ara hi posarem el vi ranci. Si no en teniu podeu posar brandi o vi blanc. Jo ho faig a ull, però més o menys una copeta. Ho tapem i ho deixem reduir durant uns 15-20 minuts a foc mig-baix.
  7. Mentre, anirem preparant les patates, que pelarem amb cura primer. Les haureu de tallar a llesques… ni massa grosses ni massa primes. De tant en tant, vigileu la carn… que no s’enganxi i es cremi.
  8. Un cop feta la carn, a mi m’agrada triturar-la per fer donar-li una textura cremosa, però aquest pas no caldria fer-lo si voleu. Ho triturem. Ens quedarà una mena de pasta com la dels canelons. Deixeu-ho refredar.
  9. Ara, amb oli de gira-sol net, fregirem les patates, però no del tot. Que es puguin menjar però que els falti un puntet de torrat. Les anirem reservant en un paper absorbent.
  10. Amb la pasta ja freda i les patates també… ens disposarem a farcir-les. Poseu una cullerada generosa a sobre d’una patata. Ho cobriu amb un altre patata de la mateixa mida. Apreteu lleugerament per assentar-ho. Farem el mateix amb la resta de patates.
  11. Ja només ens queda l’últim pas: arrebossar-les amb clara d’ou. Amb tres clares en farem. Bateu-les.
  12. Com si d’un arrebossat normal es tractés, mulleu les patates farcides amb molta cura no se us desmuntin.
  13. I ara, oli ben calent i un minutet de cocció per cada banda i reservem en paper absorbent.
  14. I fem la resta. Penseu que aquest arrebossat segellarà les patates e impedirà que surti el farciment.
  15. Ja les podem emplatar. Jo he posat unes mongetes saltades de guarnició.
  16. El toc de romaní li donarà un aroma excepcional al plat.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Erumir Negre de Can Bonastre, un vi de color vermell granat, d’intensitat mitjana, amb tocs de lleu ataronjat. En nas d’intensitat mitjana-alta, concentrat, franc. Abundant fruita vermella del tipus gerds i mores, sobre fons de regalèssia i records xocolata de pastisseria, cafè i moca. En boca és d’entrada fresca i fàcil. Tanins amables i madurs d’intensitat mitjana, refrescats per la seva equilibrada acidesa, que el converteix en un vi fresc. Permanència llarga, amb clars records llaminers de fruitar vermella madura.

erumir-negre

Recepta extreta de: http://www.lacuinadesempre.cat/2013/03/patates-dolot.html