pastis_xocolatacastanyes

 

Un postre de Castanyada perfecte pels més llaminers

Podeu trobar aquest pastís a Pa de Pessic

Ingredients de la recepta

Per al pa de pessic:

  • 6 ous
  • 125 g de sucre
  • 125 g de farina
  • essència de vainilla

 

Per a la crema de castanyes:

  • 12 castanyes
  • 1 cullerada gran de sucre (al vostre gust)
  • 1 beina de vainilla
  • 125 ml de nata líquida (o aigua mineral)

 

Per a la glaça de xocolata:

  • 33 g d’aigua mineral
  • 240 g de sucre
  • 160 g de nata líquida per muntar
  • 50 g de cacau amarg en pols
  • 2 fulles de gelatina

 

Elaboració de la recepta

Per al pa de pessic:

  1. Escalfem el forn a 180ºC (350ºF).
  2. En un bol, batem els rovells d’ou juntament amb el sucre, fins que quedin blanquinosos i hagin doblat el seu volum. A continuació, es munten les clares a punt de neu. Es barregen amb cura per tal que no es desmuntin.
  3. S’afegeix poc a poc, la farina tamisada, i l’essència de vainilla tot barrejant-ho amb cura per tal que no es desmuntin els ous. S’aboca en un motlle untat amb mantega (de 22 cm de diàmetre).
  4. Es cou al forn a 180ºC (350ºF) durant uns 30 minuts (fins que l’escuradents surti net).
  5. Es deixa refredar dins el forn amb la porta entreoberta.

 

Per a la crema de castanyes:

  1. Primer, es torren les castanyes. Es deixen refredar, i es pelen i es trituren (amb les mans).
  2. En un cassó, s’hi posa la nata líquida, amb les castanyes torrades i triturades i la beina de vainilla, i es deixa que s’infusioni i que bulli a poc a poc durant uns 20-30 minuts.
  3. A continiació ho aboquem en un vas, s’hi barreja el sucre i amb l’ajuda del túrmix es fa una crema-puré. (Cal triturar una estona per la densitat de la castanya).
  4. Es deixa refredar i es reserva.

 

Per a la glaça de xocolata:

  1. En un bol posem a hidratar les fulles de gelatina amb aigua freda.
  2. En un cassó apart, bullim l’aigua amb la nata líquida i el sucre. Es retira del foc i s’hi afegeix el cacau en pols. S’hi passa el túrmix a velocitat baixa (per tal de no introduir bombolles d’aire) fins que quedi una mescla homogènia.
  3. A la mescla anterior, s’hi afegeix la gelatina ben escorreguda i es barreja fins que es dissolgui completament.
  4. Es passa la glaça per un colador per evitar que hi hagi grumolls.
  5. Es deixa reposar un mínim de 6 hores a la nevera.

 

Per al muntatge:

  1. Partim el pa de pessic per la meitat, i s’unta la base amb la crema de castanyes.
  2. Col-loquem la segona meitat del pa de pessic al damunt.
  3. Retirem la glaça de la nevera i s’escalfa al microones a baixa potència, fins que arribi a 40ºC (104ºF).
  4. Col.loquem el pastís al damunt d’una reixeta amb una safata a sota (per recollir la glaça que regalimi). S’aboca la glaça pel damunt del pastís, procurant que el cobreixi completament. (Si veiéssiu que amb una capa no queda uniforme, hi podeu fer una o dues capes més).
  5. A continuació, enganxem unes ametlles filetejades i torrades a la base.
  6. Deixem endurir la glaça i ho decorem al gust.

 

Maridatge

Acompanyarem aquest postre per celebrar la castanyada amb un Reserva dolç de Jaume Giró Giró, un cava ideal per postres que es caracteritza per tenir un groc amb notes verdoses. En nas és molt floral i fruiter: amb notes de poma, préssec, fruites tropicals, pinya i cítrics amb una nota de plàtan. En boca és dolça i fresc, cremòs i amb cos, te una acidesa que li aporta vivacitat i frescor.

reserva dolç_jaumegirogiro

Recepta extreta de http://www.mytaste.cat