La Granja Núria d’Ullastrell fa molts anys que preserva l’antiga tradició de l’autèntic mató català. Al capdavant hi trobem la mestre artesana Núria, que el 1982 va iniciar aquesta romàntica aventura que l’ha portat avui a obtenir el reconeixement i admiració dels paladars més exigents i crítics.
La Núria era una barcelonina que, enamorada del municipi d’Ullastrell, s’hi va establir. Aquí va trobar el seu espai vital, lluny de sorolls i a la vora de la muntanya, i per pura vocació s’inicià en la creació artesanal del genuí mató, guiada per els mestres artesans del poble.
Formatges de llet de cabra
A la Granja, cada dia de matinada neixen petites i gustoses obres d’art en forma de mató, recuit o tendral, a més del conegut i especial formatge cendrat que des de fa menys temps també s’elabora artesanalment. La llet, exclusivament de les millors cabres se selecciona acuradament, ja que n’és un dels secrets de la textura i sabor únics de que gaudeixen els matons de la Núria.
La Núria elabora diferents especialitats a l’obrador, a més del seu producte estrella, el tradicional mató, que resulta ideal per combinar amb mel, codony o nous. També produeix un recuit en drap, amb una textura cremosa, fina i untuosa, de sabor fresc, fi i làctic. Una altra varietat que destaca pel seu sabor és el tendral, formatge fresc extremadament gustós, creat artesanalment només amb la millor llet de cabra.
A més, aquesta emprenedora del Vallès Occidental ofereix dos iogurts dins de la seva gama de productes, un de natural i l’altre, un deliciós iogurt de cabra amb melmelada de llimona 100% natural. Així mateix, elabora una beguda fermentada de quefir, que és un excel·lent probiòtic que facilita la digestió, regenera la flora intestinal i reforça el sistema immunitari.
Entre les especialitats madurades, a Granja Núria s’elaboren rull de cabra; farcell nivi, un singular formatge de llet pasteuritzada de cabra que es caracteritza per la seva suavitat i textura, que recorda al Brie francès; farcell diví, un semicurat de cabra de sabor intens i fresc amb textura mantegosa, un tendre envoltat de pebre negre; el cendrat, semicurat amb una maduració de 2 mesos en caves naturals i el semicurat de romaní.