Les llavors de Xia provenen d’Amèrica Llatina, concretament de Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador. Tanmateix ja la usaven els asteques fa milions d’anys per les seves propietats i els seus beneficis. De fet, es diu que els guerrers s’alimentaven tan sols amb un parell de cullerades d’aquest aliment i eren capaços d’aguantar lluitant tot el dia, doncs, no en va, la paraula Xia significa en el llenguatge maia, força.
La Xia és un superaliment molt beneficiós per l’organisme
Actualment, la Xia s’ha incorporat a la nostra gastronomia per a afegir-se a postres o amanides, perquè s’ha descobert que és un superaliment que conté moltes propietats beneficioses per al nostre organisme. Per tant, cada vegada més la podem trobar en els plats propis de la dieta mediterrània.
Entre els seus beneficis trobem:
- Controla la tensió arterial
- Combat el restrenyiment, pel seu alt contingut en mucílags
- Actua d’antiinflamatori, per la qual cosa alleuja processos d’artrosis i artritis
- Té efecte saciant.
- Prevé la retenció de líquids pel seu alt contingut en fibra
- Protegeix el cor pels seus àcids Omega 3
- Redueix els nivells de colesterol dolent
- Prevé problemes vasculars
- Augmenta la vitalitat
- Aporta molt calci, per la qual cosa prové l’osteoporosi. Ens proporciona el 18% de la dosi diària recomanada.
- És antioxidant, retardant l’envelliment i combatent els radicals lliures. Tres vegades més que els nabius, per exemple.
- És apte per als celíacs, perquè està lliure de gluten.
- Les seves fulles directament aplicades sobre cops o contusions actuen d’analgèsic local.
És la llavor més calórica i pot provocar dolors gastrointestinals
Però com qualsevol aliment, en grans proporcions, també provoca efectes negatius per a la nostra salut, ja que d’excedir-nos provocaríem malestars gastrointestinals entre altres. També cal saber, que de les llavors, és de les quals té una major aportació calòrica, i que si estàs prenent algun anticoagulant, no has de menjar-la, perquè augmentaries el risc de sofrir hemorràgies.