El mes de setembre es troba entre l’estiu i la tardor, i en la qual preparem el cos per entrar en els mesos de fred. Per això, la terra ens ofereix les primeres carbasses i moniatos, i també comença a ser més limitada l’oferta de fruites, tan presents durant l’estiu. El color taronja comença a predominar, amb la seva dolçor característica i amb la seva capacitat per relaxar el sistema nerviós.
És aquest mes quan fan la seva aparició el pebrot, l’espinac i la mongeta tendra. És temps de bledes, porros, l’enciam, la ceba i la carbassa. Aliments com espinacs, bledes, enciams, endívies, les mongetes tendres… encara que en podem gaudir tot l’any, la veritat és que moltes aquestes verdures ens ofereixen el seu millor moment quan els termòmetres baixen. Són bona font de vitamines, de fibra, antioxidants… A més, la seva aportació calòrica és baixíssima. Per a una alimentació saludable, no dubtis a pintar la vostra dieta de verd amb aquest tipus d’aliments.
Les mongetes tendres ens encanten perquè són de les verdures més riques en fibra, per la qual cosa contribueixen a la sacietat i la regulació del trànsit intestinal. Les endívies són riques en vitamines C, B i K, que contribueixen a reforçar el sistema immunitari. Les bledes, encara que són poc populars i estan molt infravalorades en cuina, són riques en fibra i antioxidants, que són essencials en la gestió dels nivells de sucre a la sang.
Les albergínies, molt riques en minerals, són una de les verdures que més joc ens donen a la cuina, són súper versàtils i donen resultats deliciosos i si les menges amb pell millor que millor.
Fruites bones del temps
Així com és el mes de la figa, la magrana, els gerds o el préssec de Calanda. És al setembre quan el meló està al punt així com la pera ercolina, les albergínies, les pastanagues o els raïms que estrenen temporada de verema.
Totes aquestes fruites i verdures estan en el millor moment de consum i et recomanem que consumeixis productes de temporada. Encara que durant tot l’any podem trobar gairebé qualsevol fruita o verdura a causa del cultiu en hivernacles principalment, el consum fora de temporada afecta el sabor, la textura, es nota en els nutrients a més de en el preu del producte i en les conseqüències que tot això té per a la sostenibilitat del nostre planeta.
Aquestes són les verdures i fruites que més es poden trobar durant aquest mes a les fruiteries i verduleries de proximitat: