Ja estem arribant a l’estiu, l’època natural de les prunes a la zona mediterrània. Originària de les regions de l’antiga Pèrsia, existeix una amplíssima varietat de prunes, tot i que, per les seves característiques, als nostres mercats en podem trobar de tres tipus, majoritàriament:
– Pruna blava: de forma ovalada i de color blau o violeta. La polpa és dura i el gust, fort.
– Pruna clàudia: de color verd i polpa groga. És considerada la pruna reina, pel seu agradable gust.
– Pruna Mirabel: de tamany petit i de pell groga o vermellosa. Té un cert gust àcid i sol ser dura.
La pruna és una fruita amb un destacat valor nutritiu. Cal ressaltar l’alt contingut en sucres o glucosa i en hidrats de carboni, a més de vitamina A.
Els experts en nutrició apunten que la pruna és beneficiosa per a la vista, els músculs i per al creixement. En relació amb la vitamina C, la seva aportació és més minsa. Una ració de 130 grams de prunes, aporta, aproximadament, el 20% de la ingesta diària que recomana la Organització Mundial de la Salut d’aquesta vitamina.
Atesa l’alta quantitat d’aigua continguda en les prunes, són importants els efectes diürètics d’aquesta fruita. A més, s’hi afegeix la qualitat laxant de la pruna, pel seu contingut en fibra.
La pruna també conté un alt percentatge de minerals, com sodi i magnesi. També conté potassi, que és un mineral essencial per al bon funcionament de les cèl·lules.
Pel que fa a l’aportació de fibra, recordem que la fibra és un tipus especial de carbohidrat que resulta positiu per netejar els budells i per contribuir a la bona marxa del trànsit intestinal.
En quant al nivell calòric, uns 100 grams de pruna equival a poc més de 50 calories.