A Catalunya, el maresme té les condicions oportunes per conrear i produir unes maduixes excel·lents. La maduixa és una fruita que es pot identificar en la distancia tant pel seu color intens i dolç aroma. Ens agraden per menjar soles, amb nata, xocolata, sucre o fins i tot per fer-ne pastissos.  Però també per acompanyar carn o fer-ne una exquisita salsa.

Els  colonitzadors d’Amèrica la van importar a Europa

La maduixa va arribar a Europa de mans dels colonitzadors d’Amèrica. No obstant, a Europa, primer França i després Anglaterra, ja se’n conreava una altra varietat. Va ser del creuament de la maduixa americana i la europea d’on va surt l’actual maduixot.

La maduixa arriba al Maresme

En els anys 50 la maduixa va arribar al Maresme. Una comarca amb una zona muntanyosa, prop de la platja amb una climatologia idònia pel seu conreu.

En aquesta zona és mantenen les explotacions familiars i petites. Cuiden la maduixa de principi a final de forma artesanal. No sorprèn doncs, la qualitat de les maduixes del maresme que podem trobar en el mercat.

Només en aquesta zona, 600 hectàrees són dedicades a la producció de 14.000 tones anuals de maduixes.

Sobretot,  la varietat que més en conrea al Maresme és la “pájaro”. Té una forma cònica, consistent i brillant. Sense dubte, els experts coincideixen en que és la més dolça i saborosa.

Març i abril, els mesos de la maduixa

Tot i que podem trobar maduixes tot l’any, les que comprem fora dels mesos de març i abril, significa que han sigut conreades en hivernacles. Si les busquem naturals, haurem d’esperar a aquests mesos de l’any.

Les seves propietats

La maduixa és rica en minerals, sobretot ferro, magnesi i potassi. A més també té vitamina C, K i àcid fòlic.

A continuació us deixem 3 propostes culinàries per degustar aquestes magnifiques maduixes del Maresme.