El formatge és un aliment molt antic i alhora molt actual. Es considera que la seva aparició fou abans de crist i en la societat present s’ha convertit en un producte de consum habitual i popular.

Els formatges catalans aconsegueixen una qualitat molt ben valorada arreu del món. De fet, l’elaborat per Montbrú, Sarró de cabra, va ser premiat en el Word Cheese Awards com el millor formatge de cabra de pell florida del món.

Els formatges catalans  més típics

  • MATÓ

És un formatge fresc i suau, resultat d’haver bullit la llet de vaca i barrejada amb la de cabra. Un cop bullida s’hi introdueix un element vegetal. Finalment el seu gust és suau i poc resistent amb una textura gelificada.

En la cuina catalana, el mató s’acostuma a servir amb mel.

  • RECUIT

El recuit és molt similar al mató. És un postre empordanès elaborat amb llet quatllada i quedant una textura cremosa. Antigament, era obligat consumir-lo el mateix dia de la seva producció.

  • FORMATGE MADURAT DE CABRA

És un formatge català que utilitza llet de cabra pasteuritzada. Es talla la quallada per finalment premsar-la. Es sala a mà i es deixa madurar entre 15 dies i 3 mesos,  en un ambient d’entre 4 i 10 graus.

Acaba esdevenint un formatge mantegós i pot tenir tant una textura dura com tova.

El Mas el Garet, ha guanyat la medalla de plata en l’any 2012, 2013 i 2019 en el World Cheese Awards i en 2018 en la guanyar el primer premir en aquesta especialitat i el 6é millor formatge del món.

  • FORMATGE BLAU

Aquest l’identificarem perquè té floridures de color verdós o blavós. Es pot elaborar tant amb llet de vaca, ovella o cabra i requereix d’una maduració de 4 a 6 mesos en un ambient humit

  • SERRAT

Aquest el trobem als Pirineus catalans. S’elabora a partir de llet crua de vaca, cabra o d’ovella i manté una maduració mitjana o llarga.  És groguenc i tot i està premsat i ser compacte, és tou al paladar.