
Trinxat de la Cerdanya
Des de fa un temps el trinxat de la Cerdanya és un plat que està molt de moda i que es ven als comerços i s’ofereix en els restaurants de tot el territori. El principal ingredient del trinxat és la col d’hivern, barrejada amb patata i cansalada.
La col d’hivern és una varietat autòctona del Pirineu que es cultivava als horts domèstics, i amb una producció molt limitada. La seva particularitat és que té una resistència extraordinària a les condicions extremes. Es cultivada tradicionalment a mà a temperatures baixes i, per anar bé, ha de patir gelades per obtenir el seu millor sabor.
És de grandària mitjana, compacta, amb fulles marcades per nerviacions primes. De color verd amb diferents tons que s’intensifica a les fulles exteriors. Pot arribar a ser força alta, fins i tot pot arribar a la cintura i té les fulles totalment obertes.
L’autèntica, collida de desembre a març
Presenta dues varietats: una de fulla llisa i una altra de fulla arrissada. La recol·lecció cal fer-la des de mitjans de desembre fins a finals d’hivern, al març.
Per tant, desconfieu del “trinxat amb col d’hivern” servit en ple estiu. Si bé avui dia hi ha cambres frigorífiques que permeten gaudir-la tot l’any, la veritable col d’hivern fresca la trobareu als mesos d’hivern. Principalment, es distribueix en algunes parades de mercat de la Cerdanya i d’algunes localitats pirinenques.
Sobre les seves propietats nutritives, és una verdura rica en vitamina C, que ajuda a absorbir el ferro de la carn i impulsa la resposta immunològica. També té un contingut important d’àcid fòlic, essencial per al desenvolupament del fetus. Existeixen estudis que apunten que la col prevé càncer, ja que és una crucífera i té uns compostos fitoquímics anomenats glucosinalats. D’altra banda, té propietats diürètiques i afavoreix la motilitat intestinal.
A més del trinxat, la col d’hivern també es consumeix bullida o fregida.