Avui Dijous Gras, també anomenat Dijous Llarder, marca l’inici de Carnaval. És el primer dia del Carnestoltes i és l’inici d’una setmana que abans es destinava a atipar-se amb els àpats que estaven prohibits a partir de l’inici de la Quaresma.
El període d’abstinència de la Quaresma és el dimecres de la setmana següent, conegut com a Dimecres de Cendra. D’aquí que els aliments tradicionals del Dijous Gras siguin la coca de llardons, la botifarra d’ou o la truita amb ingredients com la botifarra, amb un elevat contingut de greix animal i calòric.
Elaboració al febrer i al març i consum tot l’any
En forma de ferradura i lligada en cordills pels dos extrems, el seu sabor és suau i pronunciat. La seva elaboració recorda molt a com es fa la de la botifarra blanca. Presenta un color groguenc i una textura lleugerament granelluda.
Està composta de carn d’espatlla, cansalada, carn del cap, ous -que li donen la seva tonalitat característica-, sal i pebre negre.
Menjada acabada de fer és molt gustosa i és quan millor se n’aprecien les peculiaritats. Un cop freda la seva consistència s’endureix, tot i que un cop a la boca esdevé melosa i es deixa mastegar fàcilment.
Degut al seu deliciós tast, la botifarra d’ou ja es consumeix durant tot l’any. Tallada a bocins, és ideal per picar, sola o acompanyada de pa amb tomàquet. També en entrepans i amanides i com a ingredient de l’escudella.
En quant al seu valor nutricional, és un aliment plenament energètic, amb abundància de greix i colesterol però, també, ric en proteïnes d’alt valor biològic. L’ou li aporta els seus aminoàcids essencials i les vitamines del grup B, vitamina A i ferro.