La temporada de caça de la perdiu acaba de començar i durarà fins a tocar de Nadal. Ara és el millor moment per a degustar aquesta preuada carn salvatge abundant a Catalunya, considerada com una menja exquisida des de l’època dels grecs.
La perdiu és un ocell emparentat amb la família de les gallines, els faisans, els galls dindis i les guatlles. Al nostre territori, l’espècie més comuna és la perdiu vermella, tot i que també es troben, amb més dificultat perquè n’hi ha poques, exemplars de la perdiu passerella als Pirineus i en entorns de muntanya.
Qualitat nutricional de la perdiu
La perdiu destaca nutricionalment per la seva gairebé absència de greix. Encara que bona part de les perdius que podem comprar al mercat i degustar als restaurants són de granges, acostumen a criar-se a l’aire lliure abans del seu sacrifici, i això fa que el seu contingut en greix sigui baixíssim i el que en queda, està molt localitzat i és fàcil d’eliminar.
Per tant, la carn de perdiu és proteïna en la seva gran majoria. Com que no té gairebé grassa, resulta ideal a persones que busquen una dieta baixa en greix, per a perdre pes, guanyar múscul o per recomanació mèdica. Com no aporta moltes calories i tampoc colesterol, factor important per a les persones amb problemes cardiovasculars.
Per altra banda, l’aportació de vitamines no és molt destacable, sent les del grup B (B3 i B6) les més representatives. Quant a minerals, la carn de perdiu té una alta concentració de ferro, potassi i fòsfor.
Com cuinar la perdiu
A l’hora de triar una perdiu, els entesos apunten que el millor indicador és el plomatge, però com això no és possible, ja que a la botiga es ven sense plomatge, hem de fixar-nos en el fet que la carn estigui pàl·lida i tova.
Els establiments on adquirim aquesta au ens oferirà netejar-ne les seves vísceres. I s’ha de tenir en compte que per cuinar la perdiu, com que no té greix, s’ha d’anar amb compte perquè no s’assequi massa. D’altra banda, el temps acostuma a ser una mica superior al que es destina per a la cocció d’altres aus.
La carn de perdiu té un sabor singular, intens i difereix en petits matisos depenent d’on s’ha criat.
Quines receptes hi ha amb perdiu?
Com en totes les aus, la perdiu és perfecta per a fer-ne guisats i estofats, i inclús rostits, tot i que costa controlar-ne una mica més el temps de cocció per la seva manca de greix. També acompanya i assaboreix bons arrossos.
Una de les preparacions més habituals amb perdiu és la perdiu en escabetx, ja que l’escabetx permet conservar-la durant més temps per contrarestar que és un producte de temporada curta. La seva conservació permet l’elaboració de plats fàcils de preparar i gustosíssims com amanida amb perdiu escabetxada.