LA GELATINA, ALT CONTINGUT EN PROTEÏNES I ALTRES BENEFICIS

La gelatina és una substància, com el seu nom indica, gelatinosa, transparent i ínsipida. Pot ser d’origen animal o vegetal; en aquest últim cas, la procedencia seria de l’alga anomenada agar-agar.

 

La gelatina té diversos usos, en alimentació, productes farmacèutics i cosmètics. En alimentació, la trobem en diferents formes, des de gominoles (tant en la variant de dolços com també la gelatina energética utilitzada en esports) fins a postres de diferents gustos: maduixa, pinya, poma, llimona, taronja… Ens centrarem en la gelatina de postres.

Gran part de la composició de la gelatina, més del 80% són proteïnes, tot i que de qualitat incompleta, ja que no compta en la seva composició amb els aminoàcids essencials. Recordem que les proteïnes són imprescindibles per al desenvolupament muscular, però aquest tampoc no seria el cas de la gelatina que trobem als nostres mercats.

La gelatina

La gelatina

Les vitamines són pràcticament imperceptibles, així com els minerals, tret que no s’hi hagin afegit a posteriori. De fet, no és estrany que a algunes gelatines s’hi afegeixi vitamina C. La gelatina tampoc conté greixos.

Pel que fa a calories, al voltant de 100 grams de gelatina, en contindrien poc més de tres-centes, tot dependrà, però, de la quantitat de sucres que s’hi afegeixin. En aquest sentit, és recomanable mirar la composició de les opcions que hi ha al mercat per escollir-ne la més sana.

Es tracta d’un aliment de fácil gestió i per les seves qualitats mai no s’hauria de considerar un aliment substitut de la fruita, ja que el nivel de nutrients de la gelatina és mínim, especialmente pel que fa a les vitamines.

 

ALTRES BENEFICIS DE LA GELATINA

  • Ajuda a reparar la paret intestinal, millorant al·lèrgies alimentàries i malalties autoinmunes

Es considera que les intoleràncies o al·lèrgies alimentàries i les malalties autoinmunes tenen el seu origen en la “síndrome de l’intestí permeable”. En aquesta afecció, la gelatina ajuda a millorar l’estat de la paret intestinal reduint la seva permeabilitat, per la qual cosa pot ser de gran ajuda. El manteniment de la paret intestinal en bones condicions també millora l’absorció de nutrients, relacionant-lo amb el punt anterior.

  • Ajuda a dormir

La glicina que conté la gelatina, segons aquest estudi també millora la qualitat del somni.

  • Protegeix i millora els ossos i les articulacions

Els aminoàcids que conté ajuden a reparar els ossos i els cartílags de les articulacions, i a més té un efecte antiinflamatori molt beneficiós per als esportistes i en afeccions com l’artritis.

  • Millora les ungles, el pèl i les dents

A l’ésser una font de queratina, la gelatina ajuda a enfortir ungles, pèl i dents.

  • Millora la pell

El col·làgen de les cremes és una molècula massa gran com per  ser absorbida. El millor és prendre-ho internament, i com hem vist, la gelatina és bàsicament col·lagen cuinat, aportant els aminoàcids precisos per a la producció del nostre propi col·lagen.

  • Protegeix contra l’ansietat i l’estrès

També la glicina és un tranquil·litzant natural, actuant com a antagonista de la norepinefrina, una hormona que provoca ansietat i atacs de pànic.