AvellanaAmetlla

Els fruits secs més barats d’Europa es troben a Catalunya, més concretament a la Llotja de Reus. Gràcies al seguiment que fa el govern, s’ha observat el preu inferior a l’engròs que té, la comunitat autònoma, en ametlla i avellana enfront altres països exportadors de la zona del mar Mediterrani. Convertint així a Espanya en un dels referents a l’hora d’exportar aquests tipus de fruits arreu del món, destacant el paper de la comunitat catalana en aquest comerç.

L’estudi del preu de l’ametlla i l’avellana

Aquest seguiment de preus s’ha aconseguit per part del departament d’Agricultura del govern català, que a partir del 2012, encarrega a l’observatori agroalimentari de preus fer una comparació del preu a l’engròs d’aquests tipus de fruits secs. On es fa una publicació setmanal de la mitjana dels preus de l’ametlla i l’avellana a la Llotja de Reus, lligat al preu que tenen els dos mercats més importants d’Europa.

D’una banda, per a l’ametlla, es compara el preu amb la llotja de Bari, a Itàlia. I d’altra banda, per a l’avellana, es compara el preu amb l’Institut de Servei per al Mercat Agroalimentari d’Itàlia (ISMEA) i de la Llotja de Trebisonda, situada a Turquia.

Espanya, una de les grans productores mundials

Amb el preus més competitius del continent europeu, s’ha aconseguit que Espanya es posicioni com el tercer país més exportador d’ametlla del món, arribant a produir 50.954 tones anuals, només superat  per els Estats Units i Austràlia. Tot i que,aquest tipus de cultiu es produeix a diferents comunitats de l’estat espanyol, a Catalunya destaquen les comarques de Lleida i Tarragona. En el cas de l’avellana, Espanya es troba en la setena posició com a productor mundial. Amb una producció de 6.300 tones cada any, on cal destacar el Camp de Tarragona, lloc que produeix la major part d’aquest fruit sec.