Endinsat en el Bages, al poble de Sant Salvador de Guardiola hi ha el Mas Urpina, l’espai on es desenvolupa l’elaboració de peces artesanals de Formatges Muntanyola. De cabra, d’ovella i vaca, però també de búfala, són les varietats que surten d’aquest petit obrador ubicat a recer del massís de Montserrat.
Forma part del projecte social de la Fundació Ampans, que des de fa 50 anys treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual.
L’amor d’uns pares
La història de Fortmatges Muntanyola parteix de la família Isern, amb dos fills amb discapacitat intel·lectual, que va fer una donació en vida a la Fundació Ampans per garantir un futur laboral per als seus fills i per a altres persones amb discapacitat, tant física com intel·lectual.
D’aquesta iniciativa n’ha resultat un centre especial de treball on els formatges, boníssims, s’elaboren amb molta cura.
En surten especialitats tant delicioses com l’ecològic curat i rentat amb cervesa, el semicurat amb pebre vermell dolç, el blau de búfala, el vell reserva o el curat d’ovella. Fins a 14 especialitats ens proposen des d’aquest obrador del Bages.
Una singularitat de la seva producció són els formatges elaborats amb llet de búfala de l’Empordà. Rica en calci, potassi i vitamines A i D, resulta molt beneficiosa per el cos humà. Aromàtica, fresca i d’un sabor intens aporta al formatge una exclusivitat difícil de trobar en altres formatges. Els formatges elaborats amb aquesta llet tenen menys lactosa que la resta.
A més, han rebut guardons per la qualitat dels seus formatges. A tall d’exemple, el seu formatge blau, de maduració lenta entre dos i tres mesos, amb escorça delicada i fràgil i interior blanc, amb tons marfil pàl·lids on es dibuixen unes vetes blaves, ha percebut la medalla d’Or en els World Cheese Awards 2016 i premi Lactium d’Or el 2009 al millor blau. Un reconeixement que li ve gràcies a la seva textura cremosa i elegant al paladar.
Un plaer exquisit per al paladar!