La Fira Orígens torna a Olot el 23 i 24 de novembre reforçant l’aposta pels productes ecològics i de l’Occitània Francesa

La fira Orígens torna a Olot els dies 23 i 24 de novembre, la vuitena edició de la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya reunirà més de 90 productors d’arreu del territori i reconeguts cuiners i cuineres al recinte Firal d’Olot. Tots ells oferiran diversos  productes de qualitat i de proximitat. Un any més la confiança, la qualitat i la proximitat guiaran l’esdeveniment enogastronòmic.

El dissabte hi haura sessions de cuina en directe els estrellats Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes) i Isabel i Jordi Juncà (Ca l’Enric, Vall de Bianya); també hi serà Carme Picas (El Ginjoler, l’Hort del Rector, Sant Feliu de Guíxols), Aurèlia Mari (Via del Vi, Perpinyà) i Maria Nicolau (El Ferrer del Tall, Vilanova de Sau).

El diumenge serà el torn de Núria Lucas (El Dinou, Vilanova i la Geltrú), Gonzalo Rivière i Luca Marongiu (Zero Patatero, Barcelona), Carlota Claver (La Gormanda, Barcelona) i l’estrellada Fina Puigdevall (Les Cols, Olot). Tancaran la jornada els cuiners de Cuina Volcànica, que enguany celebren 25 anys de vida del col·lectiu.

El dissabte el públic assistent podrà degustar productes ecològics, podrà participar al tast a cegues, al tast de xocolates, vins dolços de pagès, també hi haurà un tast de formatges i un tast d’olis d’oliva.

El diumenge hi haurà un tast a cegues, un tast de pans ecològics, un tast de cerveses artesanes, un tast de sobrassades de Menorca i vins del Priorat.

Per la seva banda, com sempre, els nens podran gaudir d’activitats pensades especialment per a ells amb diversos tallers, gestionada per l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa.

En aquest espai podran assaborir el paisatge de cuina volcànica, menjar-se la faràndula olotina de xocolata, tastar l’univers de La Fageda o elaborar un plat amb un cistell omplert al Mercat d’Olot.

APOSTA FEMENINA

Aquesta edició d’Orígens arriba amb una representació femenina. Hi trobarem una gran participació de productores del territori i un bon nombre de prestigioses cuineres: més de la meitat dels professionals que oferiran tallers i demostracions a l’aula de cuina seran dones, algunes reconegudes amb estrella Michelin com Isabel Juncà i Fina Puigdevall.

La fira comptara amb una sessió titulada ‘Dones al món rural: lideratge i emprenedoria agroalimentària’ que significa un pas més cap a una aposta pel producte de qualitat en clau femenina.

LA FIRA

L’horari serà el dissabte, des de les 10 del matí a les 9 del vespre, i el diumenge des de les 10 del matí a les 8 del vespre.

En total, a l’espai firal hi haurà 59 estands que acolliran més de 90 productors que oferiran tastos del seus productes als visitants d’Orígens a través de l’intercanvi de tiquets. El visitant també podrà comprar directament al productor. Dels productors d’Orígens, un 31% hi participaran per primera vegada.

L’edició d’enguany manté el format i enforteix l’aposta iniciada l’any passat amb una notable presència de productes ecològics que ja representen el 36% dels productors participants, un 10% més que el 2018.

Pel que fa a la procedència dels participants un 26% provenen de les comarques de Girona, un 38% de les de Barcelona, un 14% de les de Lleida, un 14% de les de Tarragona i un 4% de l’Occitània Francesa (Pirineu oriental i L’Arieja). A més, enguany a Orígens també hi participaran dos productors menorquins.

L’esdeveniment gastronòmic aporta propostes molt diverses que van des d’embotits, làctics, carns, cervesa, pastisseria o fleca fins a conserves com la mel i melmelades, olis, fruits secs, fruita, verdures, arròs, infusions, vins, licors, caves, tòfona o espècies, llavors, entre d’altres.

3r Concurs de coques de forner de Catalunya

Després de l’èxit del certamen en les passades edicions, enguany se celebrarà el 3r Concurs de coques de forner de Catalunya, amb el suport del Gremi de Flequers artesans de les comarques gironines.

Serà el dissabte 23 de novembre a la tarda. Forners d’arreu presentaran les seves coques i un jurat format per representants dels sectors del pa, determinar quina és la millor coca dolça i salada.

El concurs comptarà amb dues categories, la de millor coca dolça i millor coca salada. El premi consistirà en un lot de 300 quilos de Farina de Girona per al guanyador de cada categoria.

El preu de l’entrada de fira Orígens és de 5€ i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar, el visitant també podrà comprar directament al productor. L’Aula dels Nens té un preu de 2 euros i l’Aula de Tast d’1 euro.