Torna la Fira de l’Oli Vera a Bigues i Riells, el considerat l’or líquid, que s’ha convertit en un esdeveniment marcat en el calendari i molt consolidat a la comarca.

fira de l'oli vera

La fira fa una gran tasca de recuperació i reivindicació de la varietat Vera i d’altres més tradicionals i locals. D’aquesta manera es dona sortida als productes de proximitat i se’n fa promoció.

Fira de l’Oli Vera i Mercat del Pa a Bigues i Riells

Una vegada més, la fira torna ben farcida de propostes que conviden als visitants a conèixer el món de l’oli, des del cultiu de la oliva fins que l’oli arriba a la taula de casa seva. Per tant, els visitants, no només podran veure, sinó també tastaran les millors varietats de l’oli de proximitat i en seran partíceps.

El programa compta amb desenes d’activitats ja pensades al llarg dels dies del 17 al 20 de gener. Des de mostres i venda d’oli, de productes elaborats amb aquest derivat i el mercat de pa artesà seran els eixos principals de la tradicional fira de Bigues i Riells.

Fira de l’oli i de pa

La plaça de Trull, a partir de les 10 de matí, es podrà visitar les diferents paradetes que conformaran la fira de l’Oli Vera. L’organització és a càrrec de l’ajuntament i compta amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Slow Food Vallès, Xarxa productes de la terra Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Associació de Botiguers i Comerciants de Bigues i Riells.

Per consulutar la programació, fes clic aquí

D’entre les activitats més sonades, hi ha la cata de diverses varietats d’olis elaborats amb oliva Vera al Celleret de Riells del Fai. Les places són limitades i l’accés té un cost de 15€ per persona. Tindrà lloc el divendres 17 de gener a les 19 hores.

El dissabte 18 de gener hi haurà un taller d’Elaboració de productes artesanals a partir de l’oli que serà molt interessant per tal d’apropar tots els processos pels quals passa aquesta varietat.

La varietat oli Vera

La varietat Vera és caracteritza per ser de localitat, i sobretot n’és predominant a les comarques del Vallès Oriental i Occidental, però també a l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat.

Bigues i Riells forma part d’una àmplia zona de conreu de l’oliva Vera i actualment compta amb l’únic trull que resta a la comarca, el Trull de Can Sapera.

La varietat d’oli Vera és famosa per ser productiva, una mica alternant i té capacitat d’adaptació a condicions adverses. L’oliva, que és de maduració tardana, produeix un oli fruitat verd intens, amarg i picant intens, amb aromes secundàries de fulla i menta.

Et recomanem:

El Cava i el seu paisatge a La Primavera del Cava