préssec
.
El DARP publica en el seu web, des d’avui i setmanalment, els preus de préssec, paraguaià i nectarina obtinguts en base a les informacions facilitades per les principals centrals hortofructícoles, que representen un 80% de la producció de Catalunya. Aquest preus sectorials de referència de l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya per a la fruita de pinyol s’aniran completant en les properes setmanes per tal de donar la màxima informació i transparència al mercat.
Els preus de referència es basen en el pinyol que dóna el fruit de la nectarina i dels préssec, que serà el que guiarà l’evolució dels preus i dels canvis que tingui, a més de calcular el valor que la fruita, les terres, i la seva comercialització rebrà. D’aquesta manera, el govern el que pretén amb aquesta guia és informar el millor possible a aquells agricultors que comercialitzin amb aquests fruits, per tal de saber la situació i valor de venda de la seva producció, ja que històricament el préssec no sempre ha sigut un fruit amb un valor uniforme.
Per arribar al dia d’avui s’ha hagut de fer un llarg camí que ha comportat modificar la llei del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 per a incorporar els preus dels productes agroalimentaris com a estadístiques d’interès de la Generalitat.  Això els dóna el caràcter d’estadístiques oficials i estableix l’obligatorietat de facilitar dades per part dels operadors. D’altra banda, s’han establert els mecanismes estadístics que garanteixin la fiabilitat del sistema de captació de preus.
Ahir es va posar en marxa la primera fase d’aquesta nova etapa de l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, que s’anirà completant en les properes setmanes i fent extensiva als preus de l’avellana, l’ametlla, la poma, la pera i el sector del conill. Un sistema que es consolidarà com a referència a partir d’aquest primer any de funcionament i que de cara a la campanya que ve disposarà d’una aplicació informàtica on-line que permetrà millorar-lo i ampliar-lo, per tal de tenir més millores i ajuts a l’hora de saber les variacions múltiples dels preus i valors. No obtants caldrà veure com es desenvolupa els primers dies, per tal de valorar si definitivament és la solució per a la millora més òptima, i saber si serà aplicable a altres branques del sector.
Els preus es publicaran setmanalment a la pàgina web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el següent link:     http://agricultura.gencat.cat/ca/departament/dar_estadistiques_observatoris/dar_observatori_agroalimentari_preus/dar_preus/preus-sectorials-referencia/fruita-fresca/fruita-pinyol/