Coincidint amb la recent publicació d’El llibre de la mel, i en el marc de les diverses presentacions que s’estan realitzant per tot el territori, el proper dijous 6 de juny l’IEI acollirà el taller-presentació del llibre a Lleida. El seu autor, l’arxiver dels caputxins i estudiós de la cultura popular, Fra Valentí Serra de Manresa, estarà acompanyat per Ferran Alemany, responsable de Mel Alemany. Es parlarà sobre les plantes de la mel, les seves propietats i beneficis.

Es prepararà una “bullidura” de diverses plantes a la manera tradicional i es farà un tast de la Ratafia de l’Ermità, elaborada a partir d’una antiga fòrmula, possiblement de finals del segle XVIII, recuperada per fra Valentí Serra. També s’obsequiarà amb una desgustació de Mel Alemany.

o    Lloc: Pati de l‘Institut d’Estudis Ilerdencs. Plaça de la Catedral, 2. Lleida

o    Entrada lliure

 

El llibre de la mel ens apropa al món de les abelles i la mel alhora que recupera algunes de les pràctiques apícoles més tradicionals de la Catalunya rural i conventual. També ens parla de l’empremta cultural que l’apicultura ha deixat a la nostra societat a través de topònims, llinatges, símbols i expressions populars. A més, trobarem la descripció de les propietats de les principals plantes de la mel i els seus beneficis, i també alguns remeis pràctics i aplicacions gastronòmiques. Tot adornat amb singulars il·lustracions i dites i refranys.

A banda del seu caràcter pràctic i cultural, El llibre de la mel  vol contribuir en la sensibilització a favor de la protecció de les abelles, uns insectes que no només són productors d’un dels nostres aliments més preuats i saludables, la mel, sinó que són garantia de vida: “Abelles per viure!”.