El Delta de l’Ebre cobreix més de 32.000 hectàrees, de les quals 20.400 estan dedicades al cultiu de l’arròs i 14.000 a l’arròs amb DOP Delta.
Fundat l’any 1927, la Cambra Arrossera del Montsià és una cooperativa que reuneix més de 2.500 socis dedicats a conrear els seus arrossos, la majoria sota la marca Montsià. El comercialitzen en diverses varietats d’arròs com els tant apreciats rodó, llarg o bomba.
6 varietats excepcionals
El seu producte estrella és l’arròs Extra Montsià de sabor i qualitat incomparables, i que és el preferit de prestigiosos restauradors i el més utilitzat entre els professionals del sector. És ideal per a paelles, amanides, acompanyament de carns i peixos i també en la preparació d’excel·lents postres a base d’arròs.
S’utilitza sempre la mateixa varietat seleccionada, Montsianell i per tant té el mateix temps de cocció i una gran capacitat d’absorció de gustos i sabors.
Hi ha una altra varietat altament apreciada i usada dins de l’alta cuina: l’arròs Bomba, per la seva qualitat selecta. Resulta tendre i suau al paladar una vegada cuit i la gran capacitat d’absorció dels grans curts i arrodonits permet incorporar plenament el sabor dels ingredients. És el preferit per fer bones paelles i arrossos caldosos de peix, excel·lentment valorat en la nostra cuina tradicional.
Però la Cambra també s’ha especialitzat en la producció d’altres arrossos englobats dins de l’alimentació saludable i conscient com arròs integral. Excel·lent font de fibra, recomanat en dietes saludables o que requereixin la regulació de la funció intestinal.
Aquesta varietat conserva la majoria de nutrients especials que hi ha a la pellofa del gra. Presenta un reduït contingut en greixos i un elevat contingut en potassi, juntament amb un baix nivell de sodi, que el fan recomanable per eliminar l’aigua sobrera de l’organisme i permet incloure’l en dietes per perdre pes.
En l’apartat de la cuina ràpida i moderna, l’arròs vaporitzat evita, amb la seva textura especial, que es covi. És una varietat sotmesa a un procés d’elevades pressions de manera que manté les seves propietats nutritives repartides per tot el gra, i millora la textura i el sabor, a més de coure’s ràpidament.
Dins d’aquesta línia de cuina actual, s’ofereix també l’arròs llarg, que pot tenir entre 4 i 5 vegades la longitud del seu gruix, superant els 6 mm de longitud. Posseeix una quantitat alta d’amilasa i és per això que un cop cuit, queda més solt. Es cou abans i sempre queda sencer i solt, s’usa molt en amanides i com a guarnicions.
Per a receptes internacionals, una estupenda opció és l’arròs basmati. Amb orígens de conreu als vessants de l’Himalaia, està caracteritzat per un gra llarg i fi amb un exquisit aroma i un sabor delicat. Considerada pels experts com una de les varietats més selectes d’arròs, pel seu fascinant aroma oriental i la seva textura solta i lleugera. S’usa en amanides, com a guarnició i per a l’elaboració de plats de cuina índia i receptes exòtiques.