El Tempeh és un aliment fermentat originari de Java, una illa d’Indonèsia i es fa a partir de la fermentació de la soia. És un producte ric en proteïnes i fibra, i s’utilitza com a substitut de la carn en moltes dietes vegetarianes i veganes.
El procés de producció del Tempeh implica la inoculació de grans de soia cuits amb un cep específic de fongs Rhizopus oligosporus i la fermentació durant un període de temps determinat. Durant la fermentació, els enzims produïts pel fong descomponen els carbohidrats i proteïnes de la soia, convertint-los en compostos més digeribles i nutritius.
És un aliment molt típic de la cuina del Sud-est asiàtic, tot i que és un producte originari de l’illa de Java, Indonèsia, on n’és especialment popular. El més consumit és el tempeh de soja, tot i que n’existeixen més tipus. La soja, que conté una gran quantitat de proteïnes, és força difícil de digerir encara que estigui totalment cuita, és per això que és processada o fermentada per a poder ser millor assimilada.
Els ingredients bàsics del tempeh són: farina, mel o sucre, miso, oli, arròs, sal, salsa de soja (tamari o shoyu), midó i llegums o tofu. Els principals tipus de tempeh s’agrupen segons els principals ingrendients emprats, que solen ser: llegums, cereals i soja, i cereals.
El seu sabor és terrós i lleugerament salat, i se sol comparar al de la nou. També es considera un sabor neutral, per la qual cosa resulta molt versàtil a l’hora d’usar-se a la cuina, i per això s’inclou en nombroses receptes, siguin dins de guisats, amanides o fritades.
Amb els seus 19 g de proteïnes per cada 100 g de l’aliment, supera al tofu en quantitat de fibra, tot i que també és més calòric. Com és un producte fermentat, és especialment bo per a la flora intestinal.