En el mes de novembre ja podem trobar els primers calçots a les verduleries. I en podrem continuar comprant fins el mes d’Abril. No obstant, tot i haver calçots des del novembre és quan arriba el bon temps que les colles d’amics de Catalunya s’animen a fer calçotades.
Les calçotades són una festa tradicional catalana on amics i/o família es troben per passar-s’ho bé i sobretot menjar calçots amb la seva autèntica salsa romesco.
Aquest any les calçotades no seran com sempre
Les calçotades es celebren enmig de la natura o en restaurants especialitzats en aquest plat. No obstant, amb les famílies confinades i els restaurants tancats, no podrem reunir-nos. Per tant, s’han anul·lat les calçotades i els restaurants han tancat. Aquesta situació ha deixat els pagesos en situació de crisi havent perdut el 25% de la collita.
A diferència, del Sant Jordi, les calçotades no es poden ajornar. Els calçots si no es mengen ara es perdran sense poder-los recuperar més endavant.
Solidaritat amb les pagesos
Ha sorgit la iniciativa #calçotadaacasa, impulsada per l’entitat Espigoladors amb l’objectiu d’ajudar a la pagesia catalana. Espigoladors són un col·lectiu que lluita per l’aprofitament alimentari de manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
Encara que no sigui en grup, podem menjar-los des de casa. Nosaltres et proposem fer-los al forn tot i que a la nostra web trobaràs diverses receptes.
Recepta per fer calçots a casa:
Ingredients:
- Compta entre 25 i 30 calçot per 2 persones.
- Salsa romesco
Elaboració:
- Precalenta el forn a 250 graus.
- Neteja el calçots. Per fer-ho, tira la primera capa de la ceba i neteja bé la sorra. Han de quedar ben néts abans de posar-los al forn.
- Tallem la tija verda per a que ens hi càpiga dins el forn.
- Els posem a la safata del forn un al costat de l’altre.
- Un cop al forn els deixen 30min a 250 graus.