La Cooperativa del Cadí va néixer l’any 1915 amb la vocació de comercialitzar carn de boví, que, amb el temps donant-li el nom d’Urgèlia. Avui dia, en comptes de carn, ofereixen l’únic formatge amb denominació d’origen protegida a Catalunya: la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
La Cooperativa la va fundar en Josep Zulueta i Gomis, amb l’ajut d’un grup de pagesos i va ser la primera del sector lleter a Espanya. La filosofia inicial ja era crear un nou model d’activitat agrària local amb perspectives de futur, que permetés arrelar la gent al seu territori.
Va marcar l’inici d’un projecte socioeconòmic de reestructuració de la pagesia de la comarca. La llet, des de llavors, ha esdevingut el seu veritable motor de transformació. La pagesia i la producció de llet s’han convertit en una font i un estil de vida per als socis de CADÍ, que avui en dia són unes 80 famílies.
El 2015, la Cooperativa CADÍ va rebre la Creu de Sant Jordi per ser “una de les cooperatives ramaderes més prestigioses de Catalunya i la més antiga de l’Estat del sector lleter, i per la seva contribució destacada a l’economia pirinenca”.
Un formatge exquisit
El formatge Urgèlia està elaborat amb llet de vaca pasteuritzada procedent exclusivament de les seves ramaderies del Pirineu. Es tracta d’un formatge de pasta premsada semicurat de color ivori, amb nombrosos forats ben repartits i de dimensions irregulars. Presenta un olor i un gust afruitat molt característic i una textura fina i molt cremosa.
Una altra especialitat de la cooperativa és el formatge Montcerdà, madurat, tipus Pyrénées, de pasta premsada de color ivori homogeni, amb nombrosos forats ben repartits i de dimensions irregulars, textura suau i olor franc a xerigot fresc. És característic el seu gust lleugerament àcid.
Flor del Cadí és una varietat de la cooperativa fet de pasta premsada curat, de color ataronjat homogeni i amb escassos forats, textura consistent, i olor i gust amb forta personalitat.
La quarta especialitat és Petit Neu del Cadí, un formatge de pasta tova i crosta natural florida de color gris, que presenta una asta brillant de textura cremosa. De gust làctic suau, amb aromes a bolets, tòfona i pastures humides que evolucionen.
A banda dels formatges, la cooperativa comercialitza la mantega Cadí i llet i nata.