L’arròs és un cereal considerat aliment bàsic en moltes cultures gastronòmiques com l’asiàtica i moltes zones de l’Amèrica llatina. Tot i no tenir el mateix protagonisme, a Catalunya l’arròs també és molt important en la nostra alimentació.
L’arròs és originari del sud de Xina
L’origen de l’arròs ha sigut motiu de debat durant molt temps. Finalment, podem confirmar que el cultiu de l’arròs prové del sud de Xina. Un cop establert entre la població xinesa es va exportar a altres parts del món, utilitzant l’arròs com a moneda de canvi per aconseguir altres aliments o estris.
L’arròs arriba a Catalunya a través dels àrabs
Es considera que va ser importat a terra catalana pels àrabs. I la primera recepta d’arròs escrita en català que tenim és remunta al 1314.
100grams equivalent a 360 kcal
L’arròs conté un percentatge de midó molt elevat, de fet és un dels aliments que més en conté. I aquest és el motiu pel qual sentim la sensació de sacietat després de menjar un plat d’aquest aliment.
En referència als greixos, és poc calòric i l’integral menys que el blanc. En canvi, si que és ric en hidrats de carboni i costa de digerir. També és ric en vitamina B però baix en sodi.
El conreu d’arròs a Catalunya es centra a l’Empordà i el Delta de l’Ebre
A Catalunya produïm el nostre propi arròs i sobretot el trobem a les comarques de l’Empordà i el Delta de l’Ebre.
Aquestes zones són idònies pel seu cultiu doncs l’arròs es produeix des del nivell del mar fins als 2.500m d’altitud. A més, la temperatura òptima comprèn entre el 30 i 35 graus.
Per la seva banda, l’arròs del Delta de l’Ebre té denominació d’Origen Protegida “Arròs del Delta de l’Ebre” i cultiva fins a 6 varietats diferents: bahia, bomba, montsianell, sénia, tebre i arròs ecològic del Delta de l’Ebre Riet vell.
En canvi, a l’Empordà es cultiva sobretot l’arròs bahia i el bomba. No obstant, en els últims temps s’hi ha sumat el carneroli i el nembo.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!