CÚRCUMA, UNA DE LES ESPÈCIES MÉS SALUDABLES
La majoria de nosaltres pensem en la cúrcuma com un condiment i clar que ho és, però les seves propietats nutricionals són tan potents que també té una important acció medicinal.
La cúrcuma, que ha sigut utilitzada sempre a la medicina xinesa i a l’índia, té propietats antioxidants, és un reconegut antiinflamatori i existeixen estudis que la relacionen amb efectes positius sobre la depressió, el cáncer, la diabetes i les malalties de cor.
També ajuda en cas de gasos. Té un gran poder carminatiu. Si la fem servir amb comí o anís potenciarem els efectes.
Cúrcuma, espècie saludable
S’obté del rizoma de la planta Curcuma longa, pertanyent a la mateixa família que el gingebre i és un condiment bàsic de la cuina oriental.
Ingredient principal del curri, té una aroma intensa, amarg i una cosa picant, i un color groc daurat que li ve dau pels curcumoides.
COM INTRODUIR-LA A LA DIETA?
En el dia a dia potser pensem que és difícil incoporar aquesta espècie, però hi ha moltes formes posibles d’introduir la cúrcuma. Una forma és introduir-la a les vinagretes o introduir-la en pols per fer salses, hummus. La cúrcuma a la cuina és ideal també per a qualsevol plat de pasta, arròs, llegums, salses, ensalades, verdures bullidles…
Una altra forma molt diferent, però molt efectiva pel dia a dia és posar la cúrcuma als sucs del matí o fer Cúrcuma Chai Latte.
UNA MICA DE CULTURA:
A l’Índia la cúrcuma es considera un símbol de prosperitat i un purificador físic i espiritual. Una barreja de cúrcuma i aigua de llima encara s’utilitza en els ritus d’adoració en nombrosos temples.
Així mateix, el bany nupcial inclou tacar a la núvia amb aquesta barreja. Un fil tenyit de groc amb cúrcuma es considera de bon auguri i es porta com a polsera.
Altres vegades és un tros del rizoma el que es lliga directament en la nina. A la Polinèsia, la cúrcuma s’escampa sobre les espatlles durant els balls rituals per a espantar als esperits malignes.