Un gelat més industrial no deixa de ser un gelat, però és cert que cada cop més és habitual trobar gelateries i marques comercials que anuncien els seus gelats com artesanals.
El principal és saber i entendre que els gelats artesanals estan fets d’una base que és la mateixa per tots els sabors, quant a gelat cremós: una mescla de llet o aigua, amb nata o llet en pols, sucre invertit, glucosa, sacarosa i estabilitzants. Per crear un gelat artesanal s’utilitza aquesta base mesclada amb el sabor que li vulguem donar.
Però com podem saber si de veritat són gelats artesanals?
Un dels punts importants és que el gelat artesà es desfà amb la calor. És per això que quan veiem aparadors amb muntanyes de gelats colorits hem de dubtar de la seva artesanalitat.
Els gelats no han de tenir olor. De fet, si obrim el congelador de casa notarem alguna olor d’humitat, però poca olor a menjar. Per aquesta raó els gelats que tenen una olor ens han de fer pensar el que estarem a punt de consumir.
Amb el punt anterior ens endinsem en el següent que és sobre el color propi del gelat així com dels sabors estranys com per exemple el famós gelat de barrufet en color blau, o bé aquells gelats de maduixa en un color rosa elèctric o bé aquells gelats de xiclets o altres llaminadures.
Com últim saber que el gelat artesanal és cremós i no trobarem mai cristalls de gel que indiquin que en algun moment l’aigua s’ha separat de la crema i, per tant, indiqui d’algun canvi de temperatura en el procés i trencament de la cadena de congelació.