Sens dubte la vaixella és l’element estrella de les taules, per la qual cosa cal prestar-li una especial atenció, sobretot en aquestes festes quan vulguem lluir les nostres millors gales.
Utilitzarem la millor vaixella que tinguem, i encara que queda molt elegant que tots els plats siguin iguals, utilitzar peces de diferents vaixelles sempre i quan, això sí, coordinin bé entre si, pot ser també una bona opció si volem donar un aspecte més modern i sofisticat.
Per a poder donar-li a la taula un toc molt formal, podem usar un sota plat. Hem de tenir clar que aquest element és un simple objecte de decoració, per la qual cosa mai haurà de menjar-se en ell en cap concepte.
Tampoc haurà de retirar-se de la taula, encara que ens emportem la resta de plats conforme es vagin fent servir. A part de la seva funció estètica, el sota plat compleix altres funcions entre les quals es troben evitar la calor dels plats sobre les estovalles, així com protegir la taula de cops i taques.
Damunt del sota plat, col·locarem un plat pla, sempre de menys grandària que la base i damunt d’aquest, un altre plat pla més petit o el plat fondo.
Un altre error que hem d’evitar, és posar damunt del plat de presentació directament el plat més profund. Si el menú ens exigeix que hi hagi aquest tipus de plat, ens veurem obligats a posar un plat enmig, encara que no l’haguem d’utilitzar.
Un altre aspecte que no hem de passar per alt, és la distància entre els plats dels diferents comensals, havent de deixar com a mínim mig metre entre un i altre per a evitar que es freguin els colzes. Hem de procurar que els convidats estiguin folgats i còmodes.
Per últim, hem de comprovar que la distància del plat i la vora de la taula haurà de ser d’almenys, un centímetre.