Després de veure com parar correctament una taula en quant als tovallons, la vaixella i la cristalleria, li toca el torn als coberts. Fer-ho de la forma adequada, és la manera de convertir-se en un bon amfitrió, o bé en un bon comensal si és que hem estat convidats a un esdeveniment formal.
Per a aconseguir-ho, donarem, uns consells que podrem posar en pràctica en aquestes dates.
En l’inici, els coberts aniran col·locats a ambdós costats del plat. A l’esquerra, situarem les forquilles. Aquestes, començarem sempre a utilitzar-se de fora cap a dins. En conseqüència, haurem de col·locar en la zona més externa les dedicades a amanides, entrants o peix (segons el menú triat) i en la zona més interna les reservades per al plat principal de carn.
Les culleres i els ganivets aniran en la part dreta. Els ganivets sempre amb el tall cap a dintre i les culleres mirant cap amunt.
La seva utilització serà similar a la de les forquilles, de fora cap a dins, segons sigui el seu ordre d’ús.
Si tenim coberts destinats a les postres, més petits de mida, aquests podran treure’s en el moment d’usar-se o bé, estar col·locats des del principi, sempre en la part superior del plat. Les culleres i ganivets amb el mànec cap a la dreta, les forquilles cap a l’esquerra.
El llenguatge dels coberts
Una singularitat dels coberts, és que tenen el seu propi llenguatge, és a dir, faciliten molta informació als cambrers o amfitrions respecte al moment del menjar o sopar en el qual ens trobem a partir d’on els col.loquem damunt del plat:
– Si desitgem fer una pausa, però la nostra intenció és continuar menjant, els deixarem en posició de les vuit i vint aproximadament, és a dir, formant un triangle.
– Si hem acabat de menjar, els deixarem en paral·lel (vertical), damunt del plat.
– Si la nostra intenció és demanar passar al següent plat, els deixarem damunt del plat, en forma de creu.
També podem, segons la seva posició, indicar la nostra opinió sobre com ha anat el menjar. I per a això:
– Els deixarem en la mateixa posició que en la pausa, però amb el tall del ganivet ficat entre les dents de la forquilla, per a indicar el nostre descontent.
– O per contra, en paral·lel en horitzontal sobre el plat, per a indicar que hem quedat completament satisfets.