Tot i que l’habitual en un menjar més o menys formal és col·locar un parell de copes (una per al vi i una altra per a l’aigua), hi ha ocasions més especials en les quals podem veure altres copes, com la del cava, la del xerès o vermut o més d’una destinada al vi en funció de la seva classe.
Per a saber en quina posició hem de col·locar les copes o bé per saber com s’han d’utilitzar de forma correcta en un esdeveniment important, aquí van algunes recomanacions i exemples que ens poden ser d’allò més útils.
– Hi ha tres maneres d’ordenar les copes, i aquestes són: En línia, en diagonal (en ambdós casos en la zona superior dreta del plat) o en semicercle (en aquest cas ocuparan tot l’espai superior central del plat). Podrem així mateix col·locar-los en funció de la seva grandària o bé, per l’ordre en el qual les utilitzarem durant la vetllada.
– En general, la copa de l’aigua ens la trobarem a l’esquerra i la del vi, a la dreta. Si hi hagués a més una específica per al cava, aquesta pot posar-se o a la dreta de les de vi, o bé darrera d’aquestes, en un segon pla.
– Si només tenim una copa per al vi i es donés el cas en què canviem de tipus de vi (ja sigui de blanc a negre per exemple, o de diferent anyada, etc.) serà recomanable canviar de copa perquè no es barregin els sabors ni les aromes.
– La copa de cava podem col·locar-la en la taula des del principi, o bé, treure-la en el moment del brindis.
– No és necessari que totes les copes siguin iguals, però si és imprescindible que combinin entre si.
– Les copes solen anar a la dreta del plat, ja que la zona de l’esquerra sol reservar-se per al platet del pa.
A més dels punts anteriors, cal tenir molt de compte amb l’estat de les copes, abstenint-nos de treure a la taula aquelles que presentin ratllades, esquerdes o que estiguin trencades, per a evitar que els comensals es tallin en utilitzar-les.
També és imprescindible, que estiguin ben netes i brillants.