La coca de Sant Joan, element indispensable que tot Gourmet Català ha de tenir a taula la nit del 23 de juny, no és tan complicada de fer com sembla. Bé, una mica sí, però ja se sap que amb una mica de paciència, tot s’aprèn a fer.

La Coca de Sant Joan que mai pot faltar
Ingredients necessaris
- Mig de quilo de farina de força
- 100 grams de sucre i un bri de sal
- Un parell d’ous mitjans
- Un sobret de llevat
- 50 grams de llard
- Un got de llet
- Colorant, i una llimona
- Pinyons i fruita confitada al gust
- Anís
Ens hi posem: recepta de coca de Sant Joan:
- Dissolem el llevat premsat en un got de llet. I quan diem un got de llet, comptem en què n’hi posaràs, de llet, a dintre.
- Afegim ous i barregem: Has de saber que necessitaràs una màquina d’amassar, o un acaba destrossat. El primer que va al recipient de la màquina, són aquests dos ous tirant a petits. També una micona de colorant, que no ens surti pàl·lida. Un mica de sal, i ja podrem fer la primera barrejada.
- Afegim farina i llard: Un parell de minuts després, incorpora la farina, si pots ser, passant-la pel sedàs. També el llard, i si us hi ve de gust, un pensament de vainilla. I a remenar com bojos.
- Seguim remenant: Ens haurem d’estar així mitja hora si no tenim màquina, i vint si sí la tenim. Potser és l’hora de demanar-la als Reis Mags, oi? Bé, com que de tant en tant hauràs d’anar incorporant aquell llevat amb llet, podràs recuperar energia.
La textura perfecta
- Anem afegint llet i farina: Tot això, jugant amb ara una mica de llet ara una mica de farina, ens ha de donar la textura perfecta, que passats uns 10 minuts ens permetrà fer que s’estiri i fer-ne una bola. Aquesta bola, que ha de pesar uns 400 grams i serà la base.
- Reposem i estirem: Només queda deixar-la reposar de nou, i estirar-la per donar-li forma amb un corró. Veus? Ja té forma de coca de Sant Joan, no?
- Enganxem la fruita confitada: La que més us agradi (cireres, taronja…) i enganxeu-lo amb geni a la massa. Venjança pel cansament d’abans! Sense pietat!
- Fornegem: Posa la cosa al forn, a mitja alçada, estan el forn parat. A la part baixa del forn, posa-hi un drap humit. Hem de fer que el llevat pugi, i això és força delicat. Res de ventolanes ni de canvis de temperatura! Tardarà fàcilment cinc hores a pujar.
- Pintem, pinyons sucre i al forn: Pinteu la coca de Sant Joan amb ou, incorporeu pinyons i sucre i cap al forn, ara sí encès, a 190º durant uns 10/12 minuts.
- Un raig d’anís i cap a taula!
ESTABLIMENTS A ON PODEU TROBAR ELS PRODUCTES
Podreu trobar aquesta recepta a Especialitats Cobo, la Pastisseria Forn Sant Jaume, L’obrador sense gluten i la Fleca Iglesias.
Bé, la recepta de la coca de Sant Joan més que difícil, és llarga de fer. I si no tens màquina, cansa. Ara entens perquè els catalans fem festa el dia 24!
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!