Amb les Mini Cavaolimpíades a les caves Vilarnau, vuit cellers elaboradors de Cava van oferir la possibilitat de visitar-los i participar en una pila d’activitats a La Primavera del Cava. Són propostes per a tots els públics que tenen com a denominador comú la relació entre el cava i el seu paisatge a la Primavera del Cava.

Cava

El Cava i el seu paisatge a La Primavera del Cava

En un moment d’esplendor, com ho és la primavera al Penedès, Agustí Torelló Mata, Covides, Giró Ribot, Juvé & Camps, Segura Viudas, Sumarroca, Vilarnau i Vins El Cep van proposar tastos, excursions, descobertes i esport, en contacte amb la natura i en plena floració de la vinya sota el paraigua de l’Institut del Cava.

Esport amb una bona recompensa

Els amants de l’esport sabeu bé que el paisatge juga un paper clau en l’experiència, sigui a peu, corrent o en bicicleta. Si us agrada córrer i gaudir del paisatge, Giró Ribot va preparar per a La Primavera del Cava la cinquena edició de La CavaCursa, una cursa de 10 km que té lloc dins el municipi de Santa Fe del Penedès, en un entorn rural envoltat de vinyes. Hi havia dues modalitats: la cursa de 10 km i la caminada de 10 km. En acabar tots els participants van rebre un obsequi i un entrepà de botifarra a la brasa; a més, van participar en un munt de sorteigs.

Una altra proposta que comença esportivament. La marxa nòrdica pot ser una magnífica manera de descobrir les vinyes del Penedès. A Covides ens proposen fer un recorregut per les seves vinyes i conèixer el procés de floració del cep amb l’acompanyament d’un agricultor i soci de Covides, així com del responsable de viticultura de l’Associació de Defensa Vegetal del celler. El matí va acabar amb un bon esmorzar de pagès a la finca.

Sobre rodes o caminant per saber més sobre la vinya

A Juvé & Camps van proposar viure la floració del Cava sobre rodes. La floració és un dels moments clau del cicle de vida de la vinya, en el qual es determina el volum de la collita. Amb un recorregut entre vinyes en bicicleta elèctrica, la gent de Juvé & Camps van explicar la base de la seva filosofia de treball: el respecte per la natura i els seus cicles, així com el convenciment que només des d’aquesta admiració és possible aconseguir grans caves i vins.

En el cas que preferiu anar sobre els vostres propis peus i donar suport, a més, a una iniciativa solidària, La Primavera del Cava va proposar la 3a Cep Passes solidàries – Caminada entre vinyes a Vins El Cep. En companyia de familiars i amics, es tracta de recórrer a peu 7 kms pel paratge d’aquest celler sadurninenc el dissabte 1 de juny. Un expert va explicar pel camí la fauna i la flora del entorn i tot plegat va acabar amb un dinar gastronòmic entre vinyes. Aquesta experiència, que va arribara la seva tercera edició, es va fer per recollir fons pel Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Centre-Barcelona i el 50% de tot el que es va recaptar es va donar al projecte.

Tastos i maridatges entre vinyes

El cava no pot faltar en cap de les propostes de La Primavera del Cava. Però, i si anem una mica més enllà per conèixer la relació entre el que bevem i el paisatge on ha nascut? Les caves Sumarroca van preparar un curiós tast per aprofundir en la relació entre la terra i les vinyes i els vins i caves que s’elaboren amb aquells raïms per aquest diumenge 12 de maig: 5 parcel·les = 5 tastos.

Amb sortida des de la finca de Monistrol d’Anoia i tot passejant entre vinyes, els visitants van poder veure la brotació i saber més sobre la vinya i el seu cicle natural. En arribar a les diferents parcel·les, a més, es van tastar els vins i caves que es van fer amb les varietats allà plantades, amb un petit maridatge.

L’últim tast es va fer davant l’església romànica de Santa Creu de Creixà, al mig de la finca, i entre ceps, amb un ambient festiu on no va faltar la música per celebrar la primavera.

Un bon cava s’ha de poder degustar en bona companyia gastronòmica. Per això, les caves Agustí Torelló Mata van proposar un showcooking de primavera. De la mà de l’equip del xef Jose Tallón, els visitants van fer un recorregut gastronòmic a l’ombra dels pins. Amb un autèntic espectacle de cuina en directe, van poder veure com es prepara cada plat mentre un expert explicava el cava que hi maridava. Un dia de festa amb música per tastar grans vins i caves d’una manera diferent.

La natura: principal protagonista

Totes les activitats que s’organitzen en el marc de La Primavera del Cava fan incidència en el paisatge i l’entorn que veu néixer i créixer el raïm que després servirà per elaborar el Cava. Precisament per posar el focus sobre aquest paisatge i com s’omple de vida amb l’arribada de la primavera, Segura Viudas ens proposa una jornada dedicada a un dels seus pilars fonamentals, la protecció de la biodiversitat.

Aprofitant que des de l’any 2017 l’Heretat Segura Viudas és entitat ‘Custòdia del Territori’ de l’organització internacional SEO-BirdLife, l’activitat que proposen és apropar i fomentar aquest valor natural amb una jornada de primavera fonamentada en l’observació dels ocells que hi ha al Penedès.

L’activitat, titulada Els ocells del cava va començar a la vinya amb un esmorzar de pagès acompanyat pels caves i vins de Segura Viudas i productes de proximitat, seguit d’un itinerari per la finca on es va fer valdre la importància de la fauna i flora de l’Heretat.

Durant el passeig, grans i petits de la família, van gaudir d’una experiència d’anellament d’aus en mans d’experts de SEO-BirdLife i van viure en directe l’alliberament dels ocells anellats. La jornada va acabar brindant amb una copa de cava davant de la masia.