Catalunya supera els 10 milions d’euros de l’exportació agroalimentària
D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.
Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior). Representen un increment d’un 1,25% respecte 2018.
Bons resultats tot i els aranzels
Les exportacions catalanes han registrat, per tant, un molt bon any, tot i el context econòmic i polític mundial de creixent incertesa i alentiment del comerç. Cal recordar que l’any 2019 ha destacat per l’augment del proteccionisme a nivell mundial en els Estats Units o com a conseqüència del Brexit.
El sector carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%. Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions.
Carni i porcí lideren les exportacions
El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. El lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,71% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (9,19%), extractes, essències i concentrats (7,14%) o articles de confiteria (6,90%), entre d’altres.
La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.
Sector vitivinícola fort
Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%. Aquesta categoria decreix un 12,90% en valor, mantenint pràcticament el volum amb un lleuger increment del 0,36%, i totalitza 631,34 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva decreix les seves exportacions un 13,43% en valor, tot i incrementar el seu volum exportat en un 19,78%.
El sector del vi i cava, després de dos anys consecutius de creixements, presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l’any anterior. Es manté com el cinquè sector exportador, representant el 5,35% de les exportacions catalanes i assolint els 571,73 M€ exportats.
Internacionalització
L’última dècada, el sector agroalimentari de Catalunya ha apostat per la internacionalització: Catalunya està posant en valor els seus productes als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 49,66%, el valor pràcticament s’ha doblat (95,56%).
Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.
Unió Europea, com a principal regió importadora
Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i Oceania (13,88%).
Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2019 han estat: França (17,59%), Itàlia (9,27%), Xina (7,60%), Alemanya (6,62%), Portugal (5,40%), Regne Unit (5,14%), Japó (3,50%) Polònia (3,05%) i els Estats Units (3,03%).
Superàvit comercial
Fent una anàlisi de l’evolució en els últims anys, s’evidencia que els països de l’Extrem Orient amb la Xina al capdavant i juntament amb Corea i Japó, són els més dinàmics en termes de creixement d’importacions agroalimentàries europees.
L’agroalimentació, motor de l’economia catalana
El sector agroalimentari és un dels principals pilars de l’economia de Catalunya. Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país.
Et recomanem:
Mercabarna és líder europeu en comercialitzar fruites, hortalisses i peix