Els carquinyolis, unes pastes tradicionals catalanes de localitats com l’Espluga de Francolí o Caldes de Montbui. Aquestes pastes són una font d’energia concentrada, perquè té un contingut d’aigua bastant complex. A més a més, gràcies a un dels seus ingredients principals (les ametlles), són una bona opció per portar d’excursió o quan es fa exercici, ja que ajuda a recuperar energia.

L’origen d’aquestes pastes és llarg. Es coneix ja que vora l’any 1888 van sorgir els carquinyolis, després de comprovar que la massa d’aquella pasta no va pujar però seguia tenint bon gust, per això es va continuar elaborant.
Recepta dels autèntics carquinyolis
Ingredients per a la recepta
- 150 g d’ametlles crues amb pell
- 160 g de sucre
- 280 g de farina
- Una cullerada de llevat en pols
- Una cullerada d’anís
- Una culleradeta rasa de canyella en pols (optatiu)
- Ratlladura de la pell d’una llimona
- 5 cl d’aigua
- 1 ou
- Un rovell d’ou per pinzellar els carquinyolis
Elaboració de la recepta
- Posar la farina sobre una superfície de treball i fer un cercle, dins posar tots els ingredients excepte el rovell d’ou, barrejar tot i anar introduint la farina fins que ens quedi una massa que no s’enganxi (si cal afegir una mica més de farina).
- Fer barres allargades d’uns quatre cm i col·locar-les sobre una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat.
- Batre el rovell d’ou amb una cullerada d’aigua i pinzellar.
- Enfornar durant 14 minuts en forn preescalfat a 180 graus.
- Quan estiguin lleugerament daurades treure del forn i en calent tallar en trossos d’un cm en forma diagonal amb un ganivet que no sigui de serra, donant un cop sec perquè no es trenquin.
- Un cop tallats, tornar a introduir en el forn uns deu minuts més fins que estiguin daurats i cruixents.