A la Finca La Rasa, a Altafulla, hi perviuen diverses generacions de la família Blanch, que va començar a conrear calçots amb IGP Calçot de Valls en una zona on no eren gaire habituals arran del matrimoni entre Joan Blanch i Paquita Guasch. Ella va ser qui va portar a Altafulla l’amor per aquesta hortalissa, que va ser el punt de partida de Hortablanch.
Aquesta família de productors posa en pràctica un sistema de producció d’hortalisses basat en el respecte per la salut humana i el medi ambient. Per combatre les plagues i fer un ús mínim de pesticides, utilitzen insectes i fauna auxiliar, els quals hivernen en una flor anomenada calèndula que es planta en els marges dels camins.
D’aquesta manera, aconsegueixen unes hortalisses de temporada i collita pròpia exquisides i saludables, amb varietats de fulla de roure, espinacs, carbassons, albergínies o raves que ofereixen online, junt amb d’altres especialitats de fruita, cistelles de verdura i fruita, làctics i ous i productes de rebost com fruits secs, mel i melmelades, olis o begudes.
Calçots d’etiqueta
Capítol a part mereix el seu producte estrella, el IGP Calçot de Valls. Es tracta del calçot Premium a Catalunya, i que a Hortablanch conreen amb acurada dedicació.
Estar dins d’aquesta IGP, significa que treballen el calçot amb unes mides concretes que són 15/25 cm de llargada i entre 1,7 i 2,5 cm de diàmetre, això els permet una bona calibració del calçot per tal de coure’l correctament a flama.
Com quan comprem no es viable per estar al mercat mesurant cada calçot, encara que tots els productors passen un control durant la temporada, la manera més senzilla de distingir-los és comprovar que estan agrupats amb un fil/fleix de color blau que porta escrit IGP calçot de Valls i porten una etiqueta amb un número per tenir un control de tots els calçots produïts dins la IGP.
S’ha d’anar en compte a l’hora d’identificar-los perquè, encara que portin un filet de color blau, si a l’etiqueta no es marca IGP calçot de Valls, no seran autèntics IGP Calçot de Valls.