Al peu del Montseny, al Vallès Oriental, hi ha un centre especial de treball de la cooperativa TEB Verd, que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual. I ho fa al voltant del món del bolet, ja que com estan situats a Sant Antoni de Vilamajor, tenen a tocar el Montseny, una terra rica pel creixement dels bolets que cultiven i processen d’una forma ecològica.
Cultiven bolets des de fa més de dues dècades d’una manera artesanal: des de la selecció de les fustes fins a la seva collita i venda. No utilitzen palla perquè rebaixa molt la intensitat del sabor, i les fustes de l’entorn que seleccionen, de castanyer, roure, alzina i faig, provenen de boscos catalans, principalment del Montseny. Deixen que els fongs hi creixin lentament, reproduint les condicions amb un bosc i en un ambient de tardor.
Inclús, moltes serradures i fustes que no tenen sortida al món forestal serveixen a Bolet Ben Fet d’aliment als bolets i les barregen amb cereal ecològic per a que creixin sans i ben cuidats.
Així alimenten els millors bolets, des del xiitake fins a la gírgola de Castanyer, en un cicle de 3 i 6 mesos des del moment de la sembra fins a la seva recol.lecció.
El xiitake es un bolet amb un sabor més intens que els xampinyons. Aquest sabor salat, que s’assembla una mica al de la carn, en japonès es diu umami, i els fa populars en plats tradicionals vegetarians. Des de els països asiàtics s’han popularitzat en els anys recents a la cuina occidental.
La gírgola de castanyer o Maitake és un bolet autòcton del Montseny però molt escàs. Des de fa anys és apreciat per la gent dels pobles del Montseny pel seu exquisit aroma i sabor. Es caracteritza per la seva textura consistent i la seva forma coral·loide. Hem aconseguit cultivar-lo amb l’afany de recuperar aquesta apreciada espècie i posar-la a l’abast de tothom.
Altres varietats que ofereixen són els buscats pels cuiners bolets de card; el sorprenent bolet carner, amb els seus filaments; i el bolet de pipa, un potenciador de les defenses naturals que es pren en forma d’infusions.