Catalunya gaudeix d’un producte que neix de la terra excel·lent, de la carxofa del prat, als calçots de Valls, passant per les mongetes del Ganxet i el tomàquet de Montserrat, tots ells autòctons per a les delícies de la nostra cuina.
En fem una tria com a recordatori de tots els aliments que tenim a l’abast als nostres mercats i botigues especialitzades de proximitat:
Col brotonera del Garraf
També coneguda com a espigall, la col brotonera és una varietat autòctona del Garraf, baixa en calories i ben nutritiva. Es pot fer al vapor, en trinxat, en amanides o en saltats de verdures al wok, sempre sense sobrecoure-les.
Carxofa del Prat
El clima suau, el vent que baixa acompanyant el riu Llobregat i les brises del litoral són alguns dels factors que fan del Prat una zona ideal per al cultiu de la carxofa. D’aquesta manera, s’aconsegueixen unes carxofes exquisides cultivades al Parc Agrari del Baix Llobregat.
Bitxo de Girona
Groc verdós, suau, prim i allargat, així és el bitxo de Girona, també conegut com a pebrot blanc o de trempó, del que es desconeix el seu origen. Es distingeix per la seva dolçor i l’aroma intensa, que impregna els dits només de tocar-lo.
DOP Mongetes del Ganxet
Aquí gaudim i tenim l’exclusivitat de la inigualable Mongeta del Ganxet, que no es conrea en cap altre lloc del món. Amb un gra blanc, lleugerament brillant i amb una pell entre rugosa i cremosa un cop cuinada, ofereix un sabor intens i exquisit.
Tomàquet de Montserrat
Es cultiven en petita producció amb les propietats que els aporta el microclima de les valls del Montcau, al Bages, d’on li ve l’altre nom pel que són coneguts, com a tomàquets del Bages. Té un gust únic, refrescant i amb un toc dolç, pel que resulten ideals per a l’estiu.
IGP Calçot de Valls
Un aliment increïblement popular durant els mesos que van del desembre al març que es converteix en un autèntic aglutinador social i un element clau de l’oci a Catalunya: el calçot. A Valls, quan arriba aquesta ceba blanca, tendra i llargaruda és tot un esdeveniment social.