L’API, PER QUÈ INCLOURE’L EN LA DIETA?
L’api és una verdura que pel seu gust amarg i fort no li agrada a molta gent, i només es reserven a menjar-se’l de forma “in extremis” amb la finalitat d’aprimar-se. Però realment, és un aliment que s’hauria d’incloure de forma sovint a la dieta per les moltes propietats saludables que té. L’api té molta aigua, poques calories i fibra. Conté vitamina A, B1 i B2, C i E, i minerals com sodi, potassi, calci, magnesi, ferro, sofre, fòsfor i sicili. A més, té molts efectes sobre l’organisme. És una gran depuratiu. Gràcies al seu contingut de potassi, aquest aliment estimula la producció d’orina i és ideal per combatre la retenció de líquids i eliminar toxines.
Api, verdura saludable
També, és un poderós relaxant, que pot tractar problemes d’ansietat, estrès i insomni a causa del seu contingut en minerals alcalins. Els experts recomanen també l’api a la dieta terapèutica per tractar la hipertensió.
EFECTES SOBRE L’ORGANISME:
És molt beneficiós per a l’estómac, el pàncrees i la melsa i, per tant, beneficia la digestió. També és bo per al fetge. Segons Pitchford, aquests són els avantatges principals de l’api:
– És bo per desintoxicar l’organisme, perquè purifica la sang i té un efecte diürètic.
– Redueix el vertigen i el nerviosisme.
– Estimula la sudoració.
– Redueix les inflamacions als ulls, l’orina massa calenta (per l’efecte beneficiós sobre el fetge) i l’acne.
– Com que refreda l’estómac i el fetge, també és bo per tractar mals de cap i l’excés de gana.
– Pel seu elevat contingut en silici, és bo per renovar les articulacions, les artèries, els ossos i tot el teixit connectiu.
– Tant a Orient com a Occident, és un remei tradicional per tractar la pressió arterial alta.
L’api és una de les poques verdures, juntament amb l’enciam, que combinen bé amb la fruita. El liquat d’api amb suc de llimona és un bon remei per als refredats. Aquesta mateixa combinació també ajuda en cas de mals de cap produïts per la pressió. Pitchford recomana beure de dos a quatre gots al dia de suc.
Com sempre, no és un aliment perfecte i abusar-ne pot ser contraproduent, en especial si patiu de problemes renals greus o inflamacions de la bufeta, perquè conté molts oxalats (que poden formar pedres al ronyó fetes d’oxalat càlcic).