A la finca de Can Pastallé, ubicada a Castellbisbal, al Vallès Occidental, la família Soler hi conrea fruita i verdura ecològica. No són una nissaga pagesa i tot i que l’àvia de l’Ernest Soler, el responsable de la finca n’havia sigut, ell no havia tingut cap tipus de contacte amb el camp. Però en plena pandèmia va considerar que era el moment d’emprendre i de fer un tomb a la seva vida, i d’aquesta manera va néixer el projecte d’explotació agrícola ecològica que ara porta.
La seva agricultura és ecològica, regenerativa i biodinàmica, es basa en la rotació de cultius, en la cobertura i la biodiversitat i només usen fertilitzants d’origen orgànic. Completen la seva oferta de cultius 100% orgànics amb carn ecològica, sense hormones i amb pastura natural de la muntanya, i ous ecològics. Uns ous que tenen el sabor d´abans, perquè les seves gallines estan en llibertat i mengen herba i pinso ecològic.
L’Ernest diu que la sort els va fer costat quan van endegar el projecte agrari. Van trobar la finca de Can Pastallé, amb una masia mig abandonada i el van posar en contacte amb un pagès a prop de Castellbisbal, estudiós i expert de l’agricultura ecològica, per recuperar els camps i condicionar la casa.
Com a petits productors fan una tasca diària de perseverança i saben que la seva supervivència passa per vendre directament al consumidor.
Factor clau, la venda directa
Van començar fent venda directa i treballant a través de la venda online “hem vist que és imprescindible vendre directament al consumidor” considera l’Ernest Soler. Ofereixen les seves cistelles del fruita i verdura ecològiques cada setmana amb variacions de productes, perquè sempre es basen en productes de temporada.
La importància de la venda al consumidor sense intermediaris també els va portar a obrir botiga pròpia a Barcelona, al barri de Sant Gervasi, concretament al carrer Riera de Cassoles, 107, on cada dia hi arriba la fruita i la verdura ecològica acabada de collir.
Una iniciativa d’alimentació ecològica de petit productor com la de Can Pastallé proporciona productes bons, de qualitat i saludables als consumidors, a més de recuperar els espais agraris per mantenir el paisatge ben viu i preservat.